НАЧАЛО » технологии

Над 50% от българитe разчитат на подкрепа от родителите си, всеки осми живее с тях

fb
3E news
fb
10-02-2016 05:45:00
fb

Петдесет и три процента от порасналите деца в България (над 18 години) разчитат на финансовата подкрепа на родителите си, показва международно проучване на компаниите Профи Кредит. Другa една пета получават пари от баба и дядо. Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до 22-рата си годишнина, но всеки осми възрастен българин живее с родителите си (13%).

По този показател изпреварваме Полша (31%), Чехия (33%) и Словакия (42%), показва международно проучване на един от лидерите на пазара на бързи кредити.

Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината от ползващите услугите на „модела мама” са мъже (58%), като по-голямата част от порасналите деца, които живеят с родителите си, работят, показва проучването на Профи Кредит. Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама се нрави на 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%).

Повече от половината българи са сигурни, че родителите ще се погрижат за тях. Друга една пета могат да разчита на баба и дядо. В Словакия с родителите си живеят 42% от децата над 18 години, а в Полша – 31%. Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-тата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа, сочи проучването на дружествата ПРОФИ КРЕДИТ.

Цял живот на финансовата подкрепа на родителите си разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното – 28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия изпращат част от заплатата си на родителите 16% от хората, а в Полша – 23%, като сумата, с която ги подпомагат е най-високата от четирите страни (174 евро). Според проучването на дружествата Профи Кредит средната сума, с която порасналите деца подкрепят родителите си в България е 152 лв. (78 евро). Най-често за родителите си се грижат хората с по-високи доходи, или необвързаните.


Проучването е количествено и е проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4000 души възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. посредством онлайн допитване.

 

проучване на Профи Кредит
финансова подкрепа от родители
По статията работи:

Галина Александрова