Предприятието „Маяк“ е първото в света, което ще преработва всякакъв вид отработено ядрено гориво

Предприятието на руската корпорация „Росатом“ – „Маяк“, планира този месец да започне преработване на отработено уран-циркониево ядрено гориво, което ще му позволи да стане първото предприятие в света, което използва технологии за преработване на отработено ядрено гориво от всякакъв тип.

До неотдавна нямаше технология за преработване на уран-циркониево ядрено гориво и за няколко десетилетия то се натрупа в големи количества. Такова гориво се използва например в реакторните инсталации на атомните ледоразбивачи. В „Маяк“ по-рано бе проведен голям обем от научно-изследователски дейности по тамата за преработка на такъв тип отработено ядрено гориво.

„През декември е планирано на опитна инсталация преработване на първата партида уран-циркониево отработено ядрено гориво“, заяви заместник генералният директор по гражданска продукция Сергей Кирилов.

„Това ще даде възможност технологиите в радиохимичния завод, както казват „маяковци“ да станат „всеядни“. Всички горивни компоненти, които съществуват днес да могат да се преработват в „Маяк“. Това е единственото предприятие в света, което притежава такива уникални възможности и компетентнции“, отбеляза той.

Преработката на отработено ядрено гориво е високотехнологичен процес, насочен към минимизиране на радиационната опасност на отработеното ядрено гориво, безопасна утилизация на неизползваемите компоненти, отделяне на полезни вещества и осигуряване на по-нататъшното им използване. Промишлена преработка на отработено ядрено гориво се извършва в три страни – в Русия, Франция и Великобритания.

„Маяк“ работи по проект за разширяване на списъка на преработваното отработено ядрено гориво. По-рано бе усвоена технологията за преработка на ОЯГ от АЕЦ с ВВЕР-1000.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари