Общото събрание на БАН реши: НИМХ излиза от структурата на академията

Източник: БТА

Общото събрание на БАН гласува днес, че "отчитайки декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет". Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН, предаде БТА.

Днешното решение на Общото събрание на БАН отваря пътя за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от БАН и дава ясен знак на правителството, че може да предприеме съответните действия, за да бъде извършено това. Това решение се отнася за цялостната оперативна дейност на НИМХ и за всички учени, които пожелаят да се присъединят към тази нова структура, каза пред журналисти председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
     
НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност, заяви акад. Ревалски.
     
На въпрос как от БАН се съгласиха на такова историческо решение за излизане на част от НИМХ от академията, акад. Ревалски коментира, че "нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно". Имало е много години, когато тази служба /НИМХ/ е била извън БАН, но в повечето държави хидрометеорологичната служба е отделна, каза председателят на академията. Според него решението за НИМХ вероятно ще се отрази върху имиджа на БАН, защото винаги НИМХ се свързва с БАН. "За други институти на БАН днешното решение съм убеден, че няма да повлече крак, защото НИМХ е изключително специфичен институт, тъй като учените в него са на щат около една седма от целия му състав", коментира акад. Ревалски.
    
Попитан какво ще се случи с материалните активи след излизането на част от НИМХ от БАН, акад. Ревалски каза, че Общото събрание решава, но на първо време ще им бъде предоставена сегашната собственост, за да могат да работят. След това се предвижда да се създаде смесена работна група, която ще изработи правила за приемането от ОС на БАН.
    
Като брой на учените и работещите НИМХ е най-големият институт на БАН, тъй като има филиали в цялата страна и стопанисва имущество, предоставено му от МОСВ за хидроложката дейност, обясни акад. Ревалски. Той отново отбеляза, че учените в НИМХ са малко.

Решението на Общото събрание на БАН за частично извеждане на част от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от структурата на Академията "нищо не е и нищо не прави, защото в предложението няма текст за частичното изваждане с активите и пасивите, с името на НИМХ", коментира от своя страна бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов, ;итиран от БТА.   

Не можем да фукционираме без инфраструктурата, която е създадена и това се пунктовете, сградите и комуникациите, които Националната хидрометеорологична служба поддържа, заяви проф. Брънзов. Той отбеляза, че няма срокове за създаването на комисия или работна група, както гласува днес Общото събрание на БАН.   

НИМХ вече 12 дни е без всякакво ръководство и няма кой да подпише никакъв документ, включително финансови задължения и плащания, и хората ще останат без аванс и заплата, заяви проф. Брънзов. Неговият първи мандат беше прекратен предсрочно от управителния съвет на БАН. По думите на проф. Брънзов институтът е блокиран за външни хора, а всички, имащи право да заемат длъжността "изпълняващ директор на НИМХ", отказват да я поемат. Според проф. Брънзов в тази ситуация "правителството трябва да вземе някакво решение, защото в следващите дни институтът ще спре да работи и ще започне пълен разпад на структурата". 

В отговор на журналистически въпрос защо е пречил на финансовия одит в НИМХ, бившият директор заяви, че това не е вярно и никой не е искал да се запознае с документите. Одитът продължава и МОН изпрати одитен екип, който прави този одит, както се прави - непредубедено, обективно и поверително, каза проф. Брънзов. Той увери, че не е вършил никакви финансови злоупотреби и нарушения, но можело да има някакви дребни забележки.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни пред журналисти какво означава "частично" изваждане на НИМХ от БАН. Тя отбеляза, че беше декларирана 94 процента подкрепа от работещите в НИМХ за излизане от Академията, но има учени и служители, които не искат да направят това. Всичко, свързано с процедурата по изваждането, ще бъде съгласува в работна група, след като Министерският съвет официално задвижи процедурата с официален документ, поясни проф. СлавчеваКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари