НАЧАЛО » технологии

Новият 1000-мегаватов блок в Ostrałęka - последна въглищна мощност в Полша?

Президентът Дуда се ангажира с целта на ЕС за 15% потребление на енергия от ВЕИ до 2020 г., основният инвеститор в слънчени централи SIG оцени положително изменението на закона

fb
3E news
fb
20-08-2018 02:50:00
fb

Най-големият европейски замърсител - Полша, вече е официално ангажиран с целите на ЕС в областта на възобновяемите енергийни източници, като отбелязва важна първа стъпка в намаляване на ТЕЦ на въглища. През юни 2018 г. полският президент Анджей Дуда подписа изменение на енергийното законодателство на страната за възобновяеми източници, за да помогне на страната да постигне целите на Европейския съюз за 2020 г. за възобновяема енергия.

Когато бъде избран през 2015 г., тогавашният новоизбран от партия "Право и справедливост" (PiS) обеща да поддържа дългогодишната въгледобивна промишленост на страната. Решението да се ангажира с въглища обаче пречи на Полша да изпълни целта на ЕС държавите-членки да осигурят до 2020 г. 15% от общото потребление на енергия от възобновяеми източници.

В резултат на това по-рано през 2018 г. полското правителство и PiS попаднаха под все по-голям натиск от страна на ЕС за,dor производството на въглища с висока степен на замърсяване.

Варшава вече започна да предприема мерки за преодоляване на все по-напрегнатите си отношения с Брюксел чрез изменение на своя закон за зелената енергия като начин за изпълнение на задълженията си за 2020 г. за възобновяема енергия. Подписът на президента Дуда отбелязва значителна стъпка в тази посока.

Полските енергийни експерти прогнозират, че въглищата ще останат основен източник на енергия в Полша в краткосрочен и средносрочен план, но в същото време ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) ще работят заедно с традиционните енергийни източници.

"В краткосрочен и средносрочен план въглищата ще останат основният източник на полска енергия", обясни Dr. Rafał Rzeszotarski, генерален мениджър на Sun Investment Group Полша. "Държавните компании за комунални услуги неотдавна подписаха споразумение за изграждане на нови 1000 мВт въглищен блок в Ostrałęka, но според полския министър на енергетиката той ще бъде последният голям енергиен блок на въглища, който ще бъде изграден в страната. "

"В краткосрочен до средносрочен план ние виждаме ВЕИ като допълнение към към тези въглищни електроцентрали. Слънчевите електроцентрали могат да играят много важна роля за гарантиране на енергийната стабилност през летните месеци, когато производството във въглищните мини трябва да бъде намалено или дори спряно поради високата температура на водата, необходима за охлаждането им. През този период има дори риск от енергиен недостиг. Значителен обем слънчеви електроцентрали може да осигури стабилността на сегашната енергийна система на Полша, като произвежда по-големи количества енергия през слънчевите и летните месеци,"коментира Rzeszotarski.

SIG наскоро откри първата от 43-те полски слънчеви централи в Gralewo. При завършването си полският слънчев портфейл на SIG ще представлява 15% от общия полски пазар на слънчева енергия и ще доставя годишно 45,1 GWh на националната мрежа на Полша.

Rzeszotarski вярва, че изменението на зеления енергиен закон е благоприятно за решението на SIG да влезе на полския пазар на слънчева енергия.

"Правителството показва, че нашата стратегия за навлизане на полския пазар е много добра идея. През следващите няколко години можем да помогнем на Полша да постигне своя праг от 15%. Важно е също така, че това изменение може да убеди финансовите институции да финансират бизнеса с ВЕИ, по-специално слънчевите проекти, в които SIG е активен инвеститор ", заяви още Rzeszotarski.

Той добави, че неотдавнашното изменение на президента ще покаже, че полското министерство на енергетиката ще увеличи подкрепата си за близо 750 млн. Слънчеви проекти, които са около 1 МВт.

"Очакваме, че това изменение ще доведе до търг през последното тримесечие на 2018 г. В момента целият пазар на слънчева енергия блокира проекти и търси финансиране", добави Dr. Rafał Rzeszotarski.
 
Sun Investment Group (SiG) има богат опит в разработването на проекти за слънчева енергия в цяла Европа. SiG действа като професионален управляващ съдружник с миноритарен дял в полско предприятие, в което другите двама акционери са литовската E-Energija и испанската I + D Energia.

Полша
ВЕИ
въглищни централи
ТЕЦ
промени в закона за възобновяема енергия
целите на ЕС
потребление на енергия от ВЕИ
По статията работи:

Галина Александрова