НАЧАЛО » технологии

Настъпи ли златната ера на космическите изследвания?

Райчо Райчев, основател на EnduroSat, в интервю за предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria

fb
3E news
fb
13-05-2019 11:26:00
fb

Космическият сектор в последните 10 години се промени страшно много. От чисто национален се превърна в частен. В последните 2 години там са инвестирани над 17 млн. долара частни капитали, което е повече, отколкото предходните 20 години. Все повече се вижда икономическият смисъл на Космоса. Това коментира Райчо Райчев, основател на EnduroSat, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"SpaceX, OneWeb, Amazon се насочват към нишов пазар за доставяне на интернет до Земята от ниска земна орбита чрез сателити. SpaceX буквално вчера обяви първичното изстрелване на 60 сателита от проекта Starlink. OneWeb е друг проект, финансиран от инвестиционната група SoftBank".

В този момент първият интересен процес е битката между най-големите телекомуникационни сателити и по-малките такива, посочи Райчо Райчев. "Телекомуникацията със сателити е пазар за над 300 млрд. долара годишно. Това ще е основната битката – за създаване на космически туризъм, която е втори плацдарм. Virgin Orbit, Blue Origin имат такива намерения, но този пазар все още е неясен. Първите комерсиални полети се очакват в началото на следващата година. Важна е сигурността на ракетите", допълни гостът.

"Идеята да се произвежда в Космоса е удачна за целите на космическия пазар. Няколко компании вече разработват 3D принтиране за части за космически кораби в орбита. Да се произвежда на Луната не се знае дали ще е ефективно от гледна точка на земната икономика. Важно е човечеството да се научи да произвежда поддържащи се бази.

Най-бързо развиващият се космически пазар са наносателитите, отбеляза гостът. 

Космическият сектор
SpaceX
OneWeb
Amazon
сателити
доставяне на интернет до Земята
По статията работи:

Галина Александрова