Намаляването на смога може да спаси европейските граждани, сочи проучване на InnoEnergy и Deloitte

Clean Air Challenge – доклад, представящ иновативни решения за нарастващите здравни и икономически кризи

Изследванията, представени днес от InnoEnergy, двигателят на Европа за устойчива енергия, подкрепен от EIT, разкриват, че гражданите на ЕС са готови да заделят 183 млрд. eвро, като през следващите седем години да приемат иновативни технологии за намаляване на смог.

 

Докладът, озаглавен Clean Air Challenge и изготвен съвместно с Deloitte, идва в отговор на констатациите на Европейската комисия, че смогът може да причини 1 на всеки 10 преждевременни смъртни случая в света и ще струва на ЕС шокиращите 475 млрд. евро в периода между 2018 и 2025 г. Това представлява 2,9% от средния годишен брутен вътрешен продукт (БВП).

 

Представен на ексклузивно събитие с водещи политици и органи на властта в Брюксел, докладът разглежда задълбочено въпроса за качеството на въздуха в целия континент, като подчертава новаторски решения за транспорта и отоплението, които да окажат влияние върху замърсяването и здравето на европейските граждани.

 

В изказване по време на събитието Джързи Бузек, председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент и бивш председател на Европейския парламент, казва: "Едно от най-големите опасения на века, свързани с общественото здраве е смогът, 1 на всеки 10 преждевременни смъртни случая в света - и над 400 000 преждевременни смъртни случая в Европа всяка година.“

Докладът предлага практически решения, които биха могли да спомогнат за подобряване на здравето на нашите граждани и биха били от полза за цялото общество. Трябва да започнем да го прилагаме в целия ЕС без забавяне."

 

Диего Павиа, главен изпълнителен директор на InnoEnergy, казва: "Шокиращо е, че в днешни дни смогът все още представлява такъв риск за здравето на отделните общности. Оставяйки огромните икономически разходи на страна, няма причина, с технологията, която е достъпна за нас, гражданите да не могат да дишат чистия въздух.

"В InnoEnergy, на преден план, ние искаме да се справим с проблемите и това не е изключение. Не само предоставяме допълнителни проучвания, за да разберем по-добре проблема и да стигнем до практически решения, но също така активно търсим възможности да предлагаме инвестиции и по-широка подкрепа за амбициозните предприятия със страст и план за превенция на смога ".

 

Ирена Пикола, партньор, лидер на консултациите за устойчивост в Централна Европа в Deloitte, казва: "Не трябва да забравяме, че замърсеният въздух засяга хората по различен начин. Например, има огромни регионални различия в причините и последиците от смог, като повечето от него идва от транспорта в Западна Европа, а топлината създава най-голямо замърсяване на Изтока.

"Но, както споменахме в доклада, където и да погледнете, младите са сред най-засегнатите. С увеличение на броя на частиците във въздуха, се наблюдава намаляване на средната продължителност на живота от около 2,3 години сред децата на 5-годишна възраст. Гордеем се, че работим с InnoEnergy, за да търсим решения по такъв важен въпрос."

Пълният доклад е достъпен на https://cleanair.innoenergy.com/

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари