Над 40 атомни асоциации поискаха удвояване на инвестициите за ядрени изследвания

Повече от 40 атомни асоциации, представляващи над 80 000 учени, призоваха правителствата по света да удвоят през следващите пет години публичните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, свързана с атомната енергия. Те поискаха това да бъде разгледано на предстоящата десета Министерска конференция за чиста енергия (CEM 10), която започва във Ванкувър в края на месеца. Учените са категорични, че трябва да се обърне специално внимание върху иновативните приложения на съвременните атомни технологии, които могат да направят възможно използването на чиста енергия в бъдеще.

 

Призивът бе подкрепен и от Европейското атомно общество (ENS). От институцията, базирана в Брюксел, посочиха, че увеличението на инвестициите може да помогне за развитието на потенциала на ядрената енергия в националните портфейли и приноса ѝ за постигане на глобалните цели за декарбонизация.

От ENS посочиха още, че нивото на подкрепа от страна на публичния сектор за ядрената научноизследователска и развойна дейност, остава непроменено от 2000 г. насам на ниво около 4 млрд. долара годишно, уточнява в информацията си euronuclear.org . Председателят на организацията Ерик Пруст заяви, че е необходимо значително увеличаване на финансирането от ЕС за бъдещи научноизследователски програми на Евратом, тъй като настоящият бюджет от 50 милиона евро годишно е недостатъчен.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари