НАЧАЛО » технологии

Министър Петкова опроверга съобщението на евродепутата Светослав Малинов за АЕЦ „Белене“

fb
3E news
fb
23-11-2018 12:10:00
fb

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова опроверга съобщение на евродепутата Светослав Малинов, който заяви, че Европейската комисия трябва да направи нова оценка за проекта АЕЦ „Белене“. Той аргументира позицията си с отговор на ЕК, който е получил на зададен от него въпрос през септември, съобщи БНР.

Пред националното радио Малинов уточни: „Най-разумното нещо, което трябва да направи българското правителство е да погребе АЕЦ „Белене“. Няма никакъв смисъл да се упорства повече, а да се търси политическа отговорност и ако може – наказателна, от тези, които вече сключиха договор и купиха реакторите“.

По темата за „Белене“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че проектът е нотифициран от Европейската комисия през 2007 година. В документа е записано, че при промяна в инвестиционния проект държавата е длъжна да информира Комисията за настъпилите промени. Петкова изрази учудване, че е било отправяно подобно питане, тъй като темата е била проучена още при излизане на арбитражното решение по спора с руската страна.

Процедурата за одобрение на АЕЦ „Белене“ от страна на Европейската комисия би отнело месеци, а не години, и това няма да забави проекта, заяви Петкова.

Преди да се стигне до искане за нова нотификация, първо трябва да се разбере дали ще бъде избран инвеститор за проекта и дали ще се строи централата, обясни тя.

„Ние трябва да проведем процедурата за избор на стратегически инвеститор, да видим дали ще има интерес към проекта и ако се стигне до създаване на компания, до възможност за реализация на проекта, то тогава тези инвеститори, които са в дружеството, трябва да подадат информация до Европейската комисия, че са настъпили промени в инвестиционния проект“, каза тя.

Теменужка Петкова обясни също, че държавата ни може да получи 1 милиард и 92 милиона долара по договора за транзит с Русия, ако след пускането на „Турски поток“ преносът не става през страната ни.

 

АЕЦ
АЕЦ Белене
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева