МАЕ: Слънцето може да осигури повече от половината от световния капацитет на електроенергия до 2050 г.

 

Според нова публикация на Международната агенция по енергетика („МАЕ“), различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от електроенергията в световен мащаб до 2050 г. Слънчевата и вятърната технологии вече представляват 1/3 от всички нови електроцентрали в света, построени през 2011 г., 2012 г. и 2013 г.

Задълбоченото проучване на МАЕ се фокусира върху технологии за производството на електроенергия и техния бъдещ технологичен потенциал. Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16% от световното търсене на електроенергия с обща инсталирана мощност от 4600 гигавата.

Екологично сдружение „За Земята” подкрепя заключението на МАЕ, че енергията от възобновяеми енергийни източници ще бъде доминиращата форма за производство на енергия още в следващите 35 години, съобщиха от организацията.

"Смятаме, че това е още един важен сигнал към българските правителства за промяна на енергийната стратегия в посока към развитие на малки децентрализирани централи за производство на енергия от ВЕИ. Сигнал за отказ от грандомански, корупционни, енергийни проекти тип АЕЦ „Белене”,7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”, нефтопровод „Бургас – Александруполис”, газопровод „Южен поток”, добив на шистов газ, изграждане на нови въглищни централи", се казва в позиция на природозащната организация.

През 2008 година „За Земята” в сътрудничество с европейски експерти създаде Алтернативен енергиен сценарий за развитието на България до 2050 година. Изводът в него е, че до 2050 г. страната ни може да задоволи на 100% енергийните си нужди на базата само на енергийна ефективност и ВЕИ.

Докладът на МАЕ потвърждаватези изводи напълно, подчертават от "За Земята". Според природозащитниците, постепенното премахване от експлоатация на изкопаемите и ядрени горива е екологична и икономическа необходимост; ако се извърши с необходимото добро планиране ще намали сътресенията върху икономиката и населението.

Подкрепата и субсидирането на изкопаемите горива в България ни обрича на замърсена околна среда и все по-високи цени на енергията. То води до увеличаване на енергийната зависимост на страната от външни доставчици.

Дебатите и решенията на последните международни срещи, посветени на климатичните политики, ясно показват, че инвестирането във въглищни централи е обречено на големи загуби, обощават от "За Земята".

 

Публикацията на МАЕ: Energy Technology PerspectivesКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари