НАЧАЛО » технологии

Култовият "Фолксваген Були" се завръща като електромобил

Той ще използва нова платформа, на която ще бъдат качени още "Ауди" А3 и "Фолксваген Голф"

fb
3E news
fb
11-03-2011 11:46:36
fb
Нищо друго да не беше направила германската компания "Фолксваген", лансирането на костенурката и буса Т1, щяха да и отредят място за винаги в автомобилната история. Сигурно се питате, кой пък е този модел Т1.

Факт е, че никой не наричаше, появилият се през 1950 години автомобил, така. В Германия му викаха "Були", а в САЩ просто микробус. Това е превозното средство, което бързо се превърна в любимия транспорт на хипитата, защото събираше много хора и багаж и лесно се превръщаше в спалня.

На продължаващото в Женева автомобилно изложение "Фолксваген" показа своя нов прочит на класиката. Новият "Були" е с по-модерен дизайн, но в него ясно личат типични за визията на ретро возилото елементи.

На първо място това е заоблената форма, позната е V-образната форма на предния капак, огромната емблема на радиаторната решетка и двата цвята на каросерията. Новият "Фолксваген Були" е дълъг 3.99 метра, 1.75 м. широк и 1.70 м. висок. Междуосието е 2.62 метра. Той се задвижва от електромотор с мощност 85 киловата и максимален въртящ момент от 370 Нм.

За разлика от оригинала, при който бензиновия мотор беше отзад, електромоторът на новият "Фолксваген Були" е разположен отпред. Батериите на буса са литиево-йонни батерии, монтирани са в пода и осигуряват изминаването на до 300 километра. Микробусът се ускорява до 100 км/ч за 11.7 секунди, като максималната скорост е 140 км/ч.

В интериора виждаме шест пълноценни места (три отпред и три отзад), като ако те са заети, багажният обем е 370 литра. Средните седалки отпред и отзад могат да се сгъват, ако няма нужда от тях.

При нужда, багажният обем може да нарасне до 1600 литра, като се сгънат облегалките на задната седалка. Всички кресла могат да се подредят и в конфигурация, при която се формира удобна за спане равна повърхност.

Напълно в тон с модерните технологии, управлението на повечето системи – навигация, аудио и т.н., както и настройките на колата става от монтиран на централната конзола таблет.

Добрата новина е, че съвсем скоро "Були" ще влезе в производство, като той ще използва нова платформа, на която ще бъдат качени куп компактни модели на "Фолксваген груп" – "Ауди" А3, "Фолксваген Голф" и т.н. Колата е проектирана така, че в предната и част спокойно да се събират дизелови и бензинови двигатели с работни обеми между 1000 и 1400 кубика.
По статията работи: