НАЧАЛО » технологии

Китайски компании строят мрежа от 750 многоетажни паркинги за електромобили

fb
3E news
fb
10-01-2014 01:25:00
fb

Две китайски компании Kandi Technologies Group  и Geely Automotive започват реализация на проект на Kandi Machine в рамките на който в големите градове започва строителството на многоетажни роботизирани  паркинги за електрически автомобили.

Заради огромното замърсяване на въздуха китайското правителство е принудено да инвестира милиони доларари за поощряване на прехода от автомобилния транспорт на бензин към електромобилите, но  напредъкът в това отношение (и не само в Китай, но и в другите страни) е много бавен. Затова една от стъпките е осъществяването на съвместния проект на двете китайски компании Kandi Technologies Group и Geely Automotive, които започват реализацията на проекта Kandi Machine в рамките на който в големите градове вече започва изграждането на роботизирани паркинги за електромобили.

В основата на проекта на Kandi Machine е залегнала идеята на програмата за споделено използване на велосипеди и скутери, успешно реализирана в Ханчжоу. Идеята на проекта е, ако човек се нуждае от автомобил да отиде до близкия паркинг на Kandi Macine, който според проекта ще представлява висока многоетажна сграда със стъклена фасада. С помощта на прост интерфейс човек съобщава, че има нужда от временно ползване на автомобил. При натискането на специален бутон вътрешността на паркинга буквално „оживява”, влиза в действие вилкообразен лифт, който „хваща” един от най-малките автомобили, които са „складирани на рафтове”. Захващащият лифт придвижва автомобила до зоната за чакане от клиента и го освобождава за употреба.

Става въпрос за електромобили, които са със сменяеми акумулаторни батерии, патентът и конструкцията на които са на компанията Kandi Technologies Group. Всеки автомобил може да измине с едно зареждане на батерията 120 км, при скорост от 80 км/ч.

По предварителна информация  електромобилите ще се дават под наем срещу 20 долара на час. Предполага се, че услугата ще излиза доста по-евтино на гражданите от поддържане на собствен автомобил. След  като даден клиент използва автомобила може да го върне в най-близката станция, където сменят батериите му и го подготвят за употреба от следващия клиент.Мрежата, която китайските компании смятат да изградят е за 750 паркинга. Досега компанията е построила два такива, а в процес на изграждне са още 18.Наличието на такава мрежа ще помогне да бъдат свалени редица ограничения по отношение на екологично чистия транспорт.

 

електромобили
Китай
По статията работи:

Маринела Арабаджиева