НАЧАЛО » технологии

Карлсберг е най-бързоразвиващата се компания на българския бирен пазар през първата половина на 2017 г.

fb
3E news
fb
18-07-2017 03:00:00
fb

В разгара на сезона и след първата половина на годината Карлсберг България отчита по-добро представяне от същия период на миналата година.


За първите шест месеца на 2017 година Карлсберг България е най-бързо развиващата се бирена компания у нас. Обемът й се е увеличил с 18%, а пазарният  дял е нараснал с 4,6 процентни пункта (пп) - сравнено със същия период на 2016г. – достигайки до 30,3% в обем от общия бирен пазар и заемайки лидерско място в него за първата половина на настоящата година. Данните са на агенция Nielsen A/S, която следи развитието на всички компании в бранша.


Основният двигател за компанията е Пиринско, което е най-голямата бирена марка на България за първото полугодие на 2017 и вече исторически една година назад – по данни на същата агенция. Пиринско е увеличило обемите си с 14% за първите шест месеца на годината и пазарния си дял с 2,3пп и сега то заема 18,3% в обем от пазара на бира у нас.


Шуменско е другият основен двигател на ръстовете на компанията, което благодарение на Бомбичката направи важен обрат в развитието си през изминалата една година. Шуменско успя да достигне 31% увеличение в обемите си, сравнено с полугодието на 2016 година и вече заема дял от 10,1% от българския бирен пазар.*
 

„В нашето портфолио вече повече от година са най-силният бирен бранд и най-силният сайдер бранд“, обобщи Бранимир Братанов, Маркетинг директор на компанията.      


Компанията представи и местния си доклад си за устойчиво развитие за изминалата година, както и новите ангажименти на Карлбсерг Груп към 4те приоритетни области в областта на устойчивото развитие, които са дефинирани на глобално ниво. “Together Towards ZERO” (в свободен превод: „Заедно към нулевия отпечатък“) е името на концепцията, в която Карлсберг Груп дефинира конкретни и измерими цели за всяка една от 4те приоритетни области на устойчивото си развитие: енергии и въглерод, водни ресурси, отговорна консумация, здраве и безопасност – със срок 2022 и 2030 година.


„Дългосрочната програма на „Together Towards ZERO“ е отговор на нарастващото потребителско търсене на устойчиви продукти във времена на глобални предизвикателства като климатичните промени, недостига на вода и здравето на хората в глобален аспект. Програмата е неизменна част от стратегията на Карлсберг Груп „SAIL’22“ и предвижда 4 големи амбиции на компанията: нулев въглероден отпечатък, нула отпадни води, нулева безотговорна консумация и нула злополуки – всяка с измерими в определен срок цели“, коментира Анета Сланчева , Мениджър правни и корпоративни въпроси на Карлсберг България.


Програмата е разработена в унисон с изискванията на Парижкото споразумение за промените в климата и Целите за устойчиво развитие на ООН.


На 11.07. 2017 година Карлсберг Груп стана част от коалицията “RE100” – лидерска инициатива на 100 от големите глобални компании, които поемат ангажимента до 2022 година да интегрират в пивоварните си употребата на електроенергия от възобновяеми източници.


„В Карлсберг България не спираме да инвестираме в иновации и развитие на нашите продукти и опаковки, което доведе до добрите резултати. Аз ценя постигнатото, защото то показва, че можем да придаваме стойност и да развиваме бирения пазар като цяло.“ – каза Деян Беко, Управляващ Директор на Карлсберг България. Разбира се, това се случва само с професионален и отдаден екип, какъвто е на Карлсберг България. Гордея се, че 4 години съм бил част от този екип и че успяхме да постигнем тези резултати! Високото качество, което преследваме във всяка наша дейност и фокусът ни върху областите, които въздействат върху тенденциите и потребителските нужди очевидно движат бизнеса напред.“, продължи Беко.


Продуктовото портфолио на компанията включва разнообразие от първокласни бири – националните Шуменско и Пиринско, международните марки на компанията Carlsberg и Tuborg, чешката Budweiser Budvar, немската пшеничена бира Erdinger и белгийската крафт бира Grimbergen. Карлсберг България предлага на нашия пазар и сайдера Somersby в четири разновидности – ябълка, круша, къпина и боровинка.


Карлбсерг Груп е една от водещите пивоварни компании по света, с голямо портфолио от бирени брандове и други напитки. Марките Carlsberg, Baltika и Tuborg са сред най-големите бирени марки на Европа. 42,000 души работят в компанията, а продуктите й се продават на 150 пазара по света. През 2016 година Карлсберг Груп продаде 117 милиона хектолитра бира, което се равнява на 35 милиарда бирени бутилки.

-----------------------------------------
* Всички цитирани данни са от агенция Nielsen A/S.

Карлсберг България
бирена компания
портфолио
По статията работи:

Галина Александрова