НАЧАЛО » технологии

Електронна система слага край на търговията с шофьорски книжки

Таблети по време на изпитите ще бъдат въведени повсеместно още докрая на тази година, надява се Папазов

fb
3E news
fb
14-04-2014 01:29:00
fb

По-засилен контрол по време на практическите шофьорски изпити ще минимизира широко разпреостранените корупционни практики в системата на ИА “Автомобилна администрация” (ИААА). Ефектът ще бъде постигнат с въвеждането на електронна система от 1 юни тази година, с помощта на която “възможността за външна намеса ще бъде сведена до абсолютен минимум”, коменитира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на специална пресконференция.

 

Една от важните промени при внедряването на е-системата е свързана с графика за провеждането на изпита, което вече ще става онлайн. На сайта на Администрацията ще бъде обявен календар със свободните дати, така че всеки учебен център да влиза и да избира измежду тях, коментира Димитър Ганев, председател на ИААА. Досега този график се е попълвал ръчно и лесно се е манипулирал.

Електронният жребиий за избор на изпитващ също вече работи, посочи Ганев. 3ENews припомня, че този метод бе въведен през януари, след като няколко месеца по-рано бе разкрита корупционната схема, по която дълго време се е манипулирало кой инспектор в кой обучителен център да отиде, което също основен начин за купуване на книжки.

По елеклтронен път ще става и записването на курсанти за изпит, което и сега по правило би трябвало да става не по-късно от всеки четен понеделник, но много често се оказва, че хора се добавят по средата или дори в края на предварителното обучение. С електронния вариант се премахва тази възможност хора, които не са преминали през необходимата подготовка да се явят на изпит, обясни Ганев.

 

На курсантите ще бъде спестено и неудобството задължително да плащат таксите за изпита на място в някой клон на банка, като оттук насетне ще имат възможността да правят това по електронен път. По този начин дори и таксата за паричния превод ще бъде стотинки, обърнаха внимание от ИААА.

Що се отнася до самия изпит, вече в автомобилите ще бъдат монтирани по две камери – една, насочена навътре в купето и втора, която да следи маршрута, по който се движи колата. И досега имаше такива устройства, но те създаваха проблеми, тъй като се захранваха директно от превозното средство, което често водеше до нарушаване на сигнала при неравен терен например, обясни Ганев. Новите камери обаче ще бъдат със собствено зареждане и по този начин записът ще е максимално изчистен и качествен.

 

По отношени на оценяването, изпитващите ще бъдат снабдени с таблети, в които ще въвеждат допуснатите от кандидат-шофьора грешки, а специално инсталираният софтуер директно ще пресмята "оценката". Досега това се правеше на лист хартия, а след това се обработваше ръчно. Записите от камерите пък ще помагат да се минимизира субективния фактор, ако е имало такъв. Видео материалите ще се съхраняват в рамките на три месеца и всеки от скъсаните курсанти ще има възможност да ги преглежда и ако има претенции към резултатита си, съответно би могъл да ги ползва като доказателство. По думите на шефа на ИААА, ако по някакъв начин има уличен инспектор от държавната администрация, то според провинението му ще му бъде търсена и съответната отговорност. Положителното в за напред ще е, че грешките ще са много по-видими и доказуеми.

Това, че ние няма да имаме контакт с държавните служители от ИААА и регионалните инспекции, е сериозна предспотавка, че няма да се случват повече добре познатите корупционни практики, изрази надеждата си Красимир Георгиев, председател на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Той напомни, че браншът се бори за такива промени вече повече от 10 години. Въпреки че не вижда пропуски в системата, Георгиев е уверен, че опити тя да бъде прескочена по някакъв начин все пак ще има, като отдава това на пословичния български манталитет.

Единствената му забележка е по отношение на мястото на изпитващия, който по думите му “е крайно време да стане един регистратор на грешки и нищо друго”. У нас инспекторите седят на предната седалка до кандидат-шофьора и освен че задавт маршрута и следят за грешки, тяхна е задачата и да реагират при опасност от катастрофа с натискане на педалите от дясно. На запад обаче изпитващият се намира на задната седалка, а отпред се намира квалифициран инструктор, който се нагърбва с тази превантивна роля. Още повече, изпитващият вече ще е с таблет в ръка и вниманието му ще бъде по-скоро ангажирано в това да попълва грешките на водача, отколкото да следи обстановката на пътя, добави Георгиев.

Министър Папазов, от своя страна коментира, че продължава да се работи по електронизацията и на теоретичните изпити. И сега на места това се случва през таблети, като по план 100% покритие би трябвало да се постигне през 2016 година. Надеждата на министъра е, че още до края на настоящата 2014-а смарт устройства ще има навсякъде. По думите модернизацията не засяга единствено автомобилната администрация, но и останалите, като в морската например напредъкът също е налице.

ИА "Автомобилна администрация"
Димитър Ганев
Данаил Папазов
шофьорска книжка
електронна система
корупция
По статията работи: