ЕК няма да продължи митата за внос на слъневи батерии от Китай

Европейската комисия (ЕК) е взела решение да не продължава антидъмпинговите мита за вноса в ЕС на слънчеви батерии от Китай, става ясно от съобщение на регулатора.

„Отчитайки необходимостта както на производителите, така и на тези, които използват или внасят слънчеви панели, комисията реши, че е в интерес на Европейския съюз да се откаже от тези мерки“, се казва в съобщение на ЕК. Очаква се отказът от митата за внос на слънчеви панели да подпомогне постигането от ЕС на целите в областта на възобновяемата енергия.

ЕК през декември 2013 г. антидъмпингови и антисубсидиращи мита за вноса на слънчеви батерии от Китай за срок от две години. Митата бяха възобновени през месец март 2017 г. за 1,5 години, които изтекоха в нощта срещу трети септември.

За въвеждането на мита от 30 % върху вноса на слънчеви батерии от Китай съобщиха през януари и от САЩ. Управляващите в САЩ се мотивираха с това, че за периода от 2012 до 2016 г. китайският експорт на слънчеви батерии за страната е нараснал с 500 %, а цените рязко са спаднали – с около 60 %, което е принудило американските фирми практически да прекратят производството на територията на САЩ. Китай през август се обърна към Световната търговска организация (СТО) във връзка с тези мита.  Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари