НАЧАЛО » технологии

ЕЙ И ЕС Advancion® ускорява процесите на пазара за съхранение на енергия в Европа

Масивът за съхранение на енергия Advancion на ЕЙ И ЕС Холандия беше открит на церемония по прерязване на лентата във Флисинген

fb
3E news
fb
17-02-2016 12:22:00
fb

Масивът за съхранение на енергия Advancion на ЕЙ И ЕС Холандия беше официално открит на официална церемония, на която присъстваха представители на Европейската комисия, на оператора на преносната мрежа TenneT и община Флисинген, представители на висшето ръководство на Корпорация ЕЙ И ЕС, както и на ключови доставчици и партньори.

Масивът, който се намира във Флисинген, е по технологията Advancion 4 – най-голямата и най-модерната платформа за съхранение на енергия, която оперира както в Европа, така и в световен мащаб. Той ще даде възможност за по-високи нива на енергия от възобновяеми източници, както и за повишаване на надеждността на мрежата и намаляване на емисиите и разходите по предоставяне на бързо балансиращи услуги към електрическата мрежа.

„Все по-голям брой от възобновяеми енергийни източници в Европа ще изискват революционни технологии за стабилизиране и балансиране на мрежата.

Съхранението на енергия може да играе ключова роля за по-голямото използване на възобновяеми източници и развитието на интелигентни мрежи в Европа. Нововъзникващите пазарни модели, като този на ЕЙ И ЕС, ще бъдат ключови за мащабното развитие на съхранението на енергия в Европа,“ каза при прерязването на лентата г-жа Андреа Страчинеску, началник отдел „Нови енергийни технологии, иновации и чисти въглища“ в Европейската комисия.

Advancion 4, най-новата версия на Advancion, която беше представена през ноември 2015 г., е изцяло базирана на батерии алтернатива на традиционните върхови електроцентрали и ВЕИ проекти за съхранение, което осигурява надеждни, интелигентни и икономически конкурентни средства за модернизиране на енергийни системи. Advancion работи с най-добрите в класа сертифицирани доставчици, включително Samsung SDI, която осигури повече от 45 000 батерии за масива. Други доставчици и партньори по проекта са още инверторният доставчик Parker Hannifin и доставчикът за спомагателно енергийно оборудване DELTA Infra и неговите подизпълнители.

„Горди сме, че нашата модерна технология на батерии, беше избрана да бъде част от масива Advancion “, отбеляза Сюунг Парк, ръководител на бизнесите за енергоспестяващи решения в Samsung SDI. „Очакваме с нетърпение да продължим участието си в платформата Advancion, тъй като тя се разширява в Европа и в световен мащаб.“, допълни той.

„Нашите системи за преобразуване на енергия са високо мащабируеми и могат да бъдат персонализирани за редица приложения, което ги прави идеални за използване в архитектурата на ЕЙ И ЕС Advancion“, каза Джим Холшер, генерален мениджър на Parker Hannifin Global Energy Grid Tie Division. “Ние сме щастливи, да надградим нашата дългогодишна история на работа с ЕЙ И ЕС.“, допълни той.

Паркът Advancion предоставя 10 мегавата взаимосвързано съхранение на енергия, равняващо се на 20 мегавата гъвкав ресурс към мрежата. Масивът се конкурира седмично с традиционните генератори за осигуряване на балансиращи услуги в Холандия, Германия, Швейцария и Австрия чрез системата TenneT. „Тази инвестиция на ЕЙ И ЕС се вписва перфектно във визията на TenneT, така че стабилността на мрежата да бъде по-малко зависима от големи конвенционални електроцентрали в бъдеще. Ако вятърната и слънчевата енергия продължат да се увеличават, батериите ще бъдат отлична алтернатива, която да поеме ролята на електроцентралите.“, сподели г-жа Джинеке Ван Дийк, старши мениджър „Клиенти и пазари“ в TenneT.

За разширяването на възможностите на всепризнатата платформа за съхранение на енергия Advancion в Европа и в света, ЕЙ И ЕС наскоро обяви инициатива за партньорство с избрани водещи фирми, които ще предлагат Advancion директно на компании за комунални услуги и други енергийни участници. „Advancion е безкрайно мащабируема, географски приложима и интелигентна, съвременна и на ниска цена за днешните предизвикателства на мрежата.“, заяви Стив Коруел, вицепрезидент на ЕЙ И ЕС Европа.

В допълнение на проекта в Холандия ЕЙ И ЕС наскоро завърши и масива Advancion в Килруут, Северна Ирландия, който също предоставя 10 мегавата взаимосвързано съхранение на енергия, равняващи се на 20 мегавата гъвкав ресурс. Към момента ЕЙ И ЕС Advancion управлява най-големия парк за съхранение на енергия в Европа. В световен мащаб ЕЙ И ЕС e интегрирал технологията на осем различни пазара, като решенията за съхранение на енергия представляват най-големия парк в света, със 116 мегавата и 3 милиона мегават часа на доставена услуга. ЕЙ И ЕС вече обяви изграждането или последен етап на развитие на допълнителни 268 мегавата за съхранение на енергия.

Енергийната компания ЕЙ И ЕС е световен лидер в съхранението на енергия чрез батерии, което позволява на енергийните компании, енергийните пазари и предприемачите, разработващи възобновяеми енергийни източници да управляват проектите си през всички етапи – от идея до експлоатация, с пазарно доказано решение. Решенията за съхранение на енергия Advancion увеличават стойността на съществуващата енергийна инфраструктура, подобряват гъвкавостта и надеждността на енергийната система и осигуряват на клиентите пълна алтернатива на традиционните върхови електроцентрали. ЕЙ И ЕС въведе в експлоатация първия си модерен проект за съхранение на електроенергия чрез батерии през 2008 година и днес оперира най-големия парк от активи за съхранение на енергия чрез батерии в света. Компанията работи с партньори от енергийния сектор и други клиенти, за да наложи предимствата на съвременните системи за съхранение по целия свят. За повече информация, моля, вижте www.aesenergystorage.com или @aes_es в Twitter.

 

ЕЙ И ЕС Advancion®
масив за съхранение на енергия
системи за преобразуване на енергия
Ей И Ес
По статията работи:

Маринела Арабаджиева