Европарламентът препоръча намаляване на емисиите на СО2 от новите коли с 40% до 2030 г.

Европейският парламент подкрепи решението за намаляване до 2030 г. на пределно допустимите емисии от СО2 от новите автомобили с 40 % в сравнение с 2020 г. Депутатите гласуваха подготвения от Европейската комисия проект.

Европарламентът в същото време постави по-твърди мерки от тези, предвидени от Европейската комисия, която предлагаше намаляване на пределните норми на емисиите от нови коли с 30 %. Сега предстои парламентът и комисията да проведат преговори по тази тема със страните от Европейския съюз, става ясно от съобщение на DW. Както заявява експертът по въпросите на транспорта от социалдемократическата фракция от Германия Исмаил Ертуг, решението е насочено към защита на климата, но без да заплашва работните места за производство в Европа.

При това става въпрос за понижение с 40 % на средните показатели за изгорелите газове. За всеки автомобилен концерн в зависимост от произвежданите от тях автомобили ще бъде утвърдено нивото което трябва да се постигне. Към настоящия момент средният показател за ЕС е 118,5 грама СО2 на 1 км пробег. Целта до 2021 г. е постигане на ниво от 95 г. СО2 на 1 км пробег.

Това означава, че производителите на автомобили ще трябва да произвеждат повече коли с алтернативни двигатели, изхвърлящи в атмосферата само незначително количество въглероден двуокис или изгорели газови, които почти не съдържат СО2.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари