Евродепутатите гласуваха Акта за киберсигурността и се противопоставиха на технологичната заплаха от Китай

Източник: БГНЕС

 

Сертификати на ЕС за киберсигурност за продукти, процедури и услуги

  • По-добра защита за потребителите и по-лесни процедури за предприятията

  • Засилване на правомощията на Агенцията на ЕС за киберсигурност

  • Трябва да бъде анализирана киберзаплахата от Китай при инсталиране на 5G мрежите

 

Евродепутатите гласуваха схемата за киберсигурност на ЕС за сертифициране за продукти, процедури и услуги, като също изразиха загриженост относно технологичното присъствие на Китай в ЕС.

 

Евродепутатите приеха във вторник Акта за киберсигурността на ЕС с 586 гласа „за“, 44 „против“ и 36 „въздържал се“. Той установява първата процедура за издаване на сертификати на ниво ЕС, която гарантира, че сертифицирани продукти, процедури и услуги спазват стандартите за киберсигурност.

Парламентът също прие резолюция, която призовава за действие на ниво ЕС относно заплахите за сигурността, свързани със засилващото се технологично присъствие на Китай в ЕС.

 

Евродепутате изразяват силна загриженост относно неотдавнашните обвинения, че 5G оборудването може да има вградени технологии, които да дават на китайските производители и национални органи неразрешен достъп до частни и лични данни и телекомуникации в ЕС.

 

Китайските закони за държавна сигурност са заплаха за киберсигурността в ЕС

 

Те също така изразяват загриженост, че търговците на оборудване от трети страни може да представляват риск за сигурността в ЕС, поради законодателството в страната им на произход, което принуждава тези предприятия да сътрудничат с държавата в защита на много общата дефиниция за държавна сигурност, дори при дейности извън собствената им страна. По-специално, китайските закони за държавна сигурност са предизвикали реакции в редица страни, варирайки от оценки на сигурността до пълна забрана.

 

Евродепутатите призовават Европейксата комисия и държавите членки да предоставят насоки за борбата с киберзаплахите и слабостите при снабдяване с 5G оборудване, например чрез диверсифициране на доставките на оборудване, въвеждане на многоетапни процедури за възлагане на обществени поръчки, както и чрез прилагане на стратегия за намаляване на зависимостта на Европа от чужди технологии за киберсигурност.

Те също така призовават Европейксата комисия да възложи мандат на Агенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA) да работи върху схема за сертифициране, която да гарантира, че внедряването на 5G в ЕС отговаря на най-високите стандарти за сигурност.

Актът за киберсигурността на ЕС удължава мандата на Агенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA) и предоставя повече средства за изпълнение на нейните цели.

 

Следващи стъпки

 

Съветът на ЕС трябва официално да приеме Акта за киберсигурността на ЕС. Регламентът ще влезе в сила 20 дни след публикуването му.

Текстът на резолюцията относно технологичното присъствие на Китай в ЕС ще бъде предоставен на Европейската комисия и на държавите членки.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари