Допълнителни 20 млн. лв отпуска бюджетът за дигитално оборудване на учебни кабинети

Красимир Вълчев
Източник: novatv.bg

Допълнително 20 милиона лева ще бъдат дадени от държавния бюджет за дигитално оборудване на учебни кабинети в средното образование с акцент върху природните науки, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във Враца, предаде БТА.

Министър Вълчев допълни, че анализите показват, че обучението по природни науки чрез информационни технологии е с най-висока ефективност. Сега 40 на сто от специализираните учебни кабинети в българските училища разполагат с дигитално оборудване - компютри, проектори, интерактивни дъски, а целта е през следващите години такова оборудване да имат всички кабинети, каза Красимир Вълчев. Той уточни в отговор на въпрос, че допълнителните средства ще бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Красимир Вълчев посети днес Враца, за да провери на място как са използвани предоставените от Министерството на образованието и науката /МОН/ финансови средства за подобряване на материалната база и учебната среда в местните учебни заведения. Той каза, че се е запознал с открития преди дни високотехнологичен кабинет по биология и здравно образование в Средното училище "Христо Ботев". С предоставени от образователното министерство 148 хиляди лева в Профилираната природоматематическа гимназия "Акад. Иван Ценов" с интерактивни дъски и компютърни конфигурации за електронно обучение е оборудван цял учебен корпус, разказа директорът на гимназията Татяна Василева. Общо от МОН са предоставени над един милион лева за изпълнение на различни дейности в училища в община Враца.

Повече от 1000 училища в страната ползват електронни платформи или електронни ресурси в образователния процес, каза министър Красимир Вълчев. Той посочи, че сега МОН подготвя голям проект по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", по който трябва да бъде създадена платформа със споделени образователни ресурси. Електронните учебни ресурси ще бъдат безплатни за ползване от учители и ученици. Проектът е в процес на оценка, но се очаква чрез неговото изпълнение учебниците да не бъдат единствените източници за информация и обучение, допълни Вълчев.

Министърът на образованието и науката започна посещението си в община Враца от село Паволче. Той подписа с кмета на общината Калин Каменов договор за дарение на местното закрито училище. След като сградата на бившето учебно заведение стана държавна собственост, в него предстои да бъде открито първото в страната училище за патриотично, православно и екологично възпитание. По думите на министър Вълчев сградата е в добро състояние, но ще бъдат вложени около един милион лева за реконструкция, за да се приспособи за по-продължителен престой на деца.

По-късно министърът на образованието и науката ще участва в дискусия, организирана от Регионалното управление на образованието, по проблемите на компетентностния подход и иновативните методи на работа в образователната система.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари