Водородни технологии ще бъдат представени на 27 и 28 май пред НДК

Петър Курумбашев

Водородни технологии ще бъдат представени на 27 и 28 май от 11.00 до 16.00 часа пред Националния дворец на културата. Инициативата е част от Водородните дни, които съпътстват срещата на високо равнище на 28 май в София за десетата годишнина на Съвместното предприятие "Горивни клетки и водород".
                             
Технологиите за горивни клетки и водород имат голям потенциал за постигането на нисковъглеродна икономика, осигурявайки енергийно захранване за различни приложения без отделяне на вредни емисии. Организираната на 28 май 2018 г. в София Среща на високо равнище по повод десетата годишнина на Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород", (СП ГКВ, англ. Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, FCH JU) ще даде възможност на участниците да научат повече за предимствата на горивните клетки и водородните технологии, както  и за Съвместното предприятие "Горивни клетки и водород " (СП ГКВ), съобщават организаторите.


Високопоставени представители на Европейския парламент, Европейската комисия, СП ГКВ, български министерства, Столична община, експерти от индустрията и от сферата на научните изследвания ще обсъдят теми, свързани с развитието на енергетиката, транспорта, финансирането и климатичните промени.


Горивните клетки са надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения - от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни  сгради до металургични комбинати. Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който отсвоя страна се произвежда от 100% възобновяеми източници, като например вятърна или слънчева енергия. Освен това, излишната енергия, произведена от тези източници, може да се съхранява под формата на водород за ползване през периоди с недостиг на слънчева енергия или вятър.


Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород" е уникално европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на пазара на технологиите  базирани на горивни клетки и водород. Тези технологии имат огромен потенциал за декарбонизацията на транспорта и диверсификацията на източниците на енергия. Тези технологии също така допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове, позволяват повишаването на дела на възобновяемите енергийни източници и, поради ефективността си, значително намаляват общото потребление на енергия.


Събитието е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари