НАЧАЛО » технологии

Виртуална платформа ще свърже ИКТ-клъстерите в Черноморския регион

fb
3E news
fb
10-04-2014 01:44:00
fb


Виртуална платформа ще свърже клъстерите за информационни и комуникационни технологии /ИКТ/в Черноморския регион. По този начин ще бъдат подкрепени контактите и общите проекти между местните фирми в региона. Това обяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров при откриването на международна конференция „Сътрудничество между ИКТ клъстерите за развитие, просперитет и конкурентоспособност на Черноморския регион".

Зам.-министър Киров посочи, че информационните технологии са сред най-динамично развиващите се сектори на икономиките на държавите около Черно море, а в същото време повечето компании са малки и средни предприятия с ограничени ресурси. По думите му, един от инструментите за подкрепа на ИТ бизнеса са програмите за развитие на регионални клъстери. По този начин се стимулират иновациите, достъпът до по-големи пазари, инфраструктура, както и обмяната на знания.

Заместник-генералният секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество Траян Кебелеу заяви в приветствието си към конференцията, че окуражаването на сътрудничеството между фирмите е един от приоритетите на регионалната структура.

Форумът се организира съвместно от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Българския ИКТ Клъстер в рамките на българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. В дискусиите, които продължават и утре, участват експерти от Европейската комисия, ИКТ клъстери от Сърбия, Македония, Румъния, Турция и България.

Паралелно на форума, който имаше за цел да дискутира възможностите за създаването и развитието на клъстери,  в крайдунавския град Русе се състоя друго събитие, на което бяха положени основите на нов такъв – “Интермодален транспортен и логистичен клъстер Русе”.

технологии
ИКТ клъстери
виртуална платформа
Черноморски регион
Петър Киров
По статията работи:

Галина Александрова