НАЧАЛО » технологии

Великобритания обмисля забрана за 5G мрежа на „Хуауей“

fb
3E news
fb
14-07-2020 12:31:03
fb
снимка: БГНЕС

Британският премиер възнамерява да забрани използването на оборудване на китайската компания „Хуауей“ за изграждане на британска 5G мрежа. Решението може да ядоса Пекин, но също така да направи щастливи САЩ, които насърчават Великобритания да отмени решението си от януари, когато наложиха ограничения срещу „Хуауей“ за изграждането на 5G. Британският съвет за национална сигурност (NCS) ще се срещне днес за разговори с китайския технологичен гигант.

По-рано британският министър по дигиталните въпроси Оливър Даудън, цитиран от БГНЕС заяви, че решението на Великобритания да ограничи изграждането на мрежата „не е окончателно“

Главно оправдание за отхвърляне на оборудването на „Хуауей“ е въздействието на новите американски санкции върху технологията за чипове, което според Лондон може да повлияе на възможността „Хуауей“ да бъде желан доставчик.

Все още не е ясно докъде ще стигне решението на Джонсън. Телекомуникационните компании вече трябваше да ограничат ролята на „Хуауей“ в изграждането на 5G до 35% до 2023 г. В момента се водят дискусии за намаляване на ролята му до нула през следващия период.

Попитан за „Хуауей“ през юни, Джонсън каза, че ще защити критичната инфраструктура от „враждебни доставчици“. Министърът на правосъдието Робърт Бакланд по-рано заяви, че „националната сигурност“ ще бъде приоритет.

Съединените щати, които забраниха използването на оборудване на „Хуауей“ за изграждане на 5G мрежи, казват, че компанията е агент на китайската “комунистическа държава” и не може да й се вярва.

„Хуауей“, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, отрича шпионажа и заявяват, че САЩ искат да спрат нейния растеж, защото никоя американска компания не може да предложи същата технология на конкурентни цени.

5G
Великобритания
Китай
„Хуауей
ограничения
По статията работи:

3E news