НАЧАЛО » технологии

Български научни проекти ще се финансират от Европейската космическа агенция

ЕКА ще избере проектите на конкурсен принцип след октомври

fb
3E news
fb
01-09-2014 03:45:00
fb

Проекти на български научни и академични организации и предприятия ще бъдат финансирани от Европейската космическа агенция (ЕКА). Инициативата "техническа визита" е в рамките на бъдещото сътрудничество между страната ни и агенцията.

Финансирането ще се осъществи след ратифициране на Споразумението за европейска кооперираща държава между Република България и Европейската космическа агенция. Това е официалният документ, регламентиращ присъединяването на България към дейността на ЕКА, съобщиха от министеството на икономиката и енергетиката.

Сътрудничеството цели да представи опита, компетенциите и потенциала на България в сферите на дейност на агенцията. То стана възможно след решение на Министерския съвет от юни, чрез което бе одобрен проекта на споразумението. Тогава правителството упълномощи икономическия министър да подпише документа от българска страна.

Бъдещото партньорство бе обсъдено този месец между представители на икономическото ведомство и Европейската космическа агенция. На нея участниците от ЕКА представиха дейностите на агенцията и принципите на функционирането й. Българската страна запозна гостите с опита на държавата ни при реализиране на космически програми и проекти.

ЕКА ще избере кои проекти да финансира на конкурсен принцип след като всяка разработка бъде представена с кратка презентация и попълнен въпросник. "Техническата визита" ще се проведе през октомври, като изготвеният от агенцията въпросник, заедно със срока за получаване на презентациите и изискванията към тях, ще бъдат публикувани на официалната страница на МИЕ, съобщиха оттам.

Европейска космическа агенция
проекти
финансиране
По статията работи:

Георги Велев