НАЧАЛО » технологии

В България ще бъде изграден суперкомпютър до 2020 г.

Премиерът Борисов обсъди с с еврокомисаря Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола инициативата за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС

fb
3E news
fb
17-06-2019 11:20:00
fb

В България ще бъде изграден суперкомпютър, съобщи европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел на брифинг в Министерския съвет след срещата си с премиера Бойко Борисов, в която участва и ръководителят на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола. Основна тема на разговора в Министерския съвет бе инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

По думите на Габриел суперкомпютрите работят в полза на хората и децата, защото позволят много бързо да се правят изследвания, свързани с ваксините и лекарствата. Те допринасят и за привличане на инвестиции. В автомобилостроенето Мария Габриел даде пример, че ако за направата на една нова кола и платформата й са необходими поне 60 месеца, със суперкомпютъра това време се редуцира на 24 месеца, предаде БТА. Тя уточни, че общата инвестиция е 1 млрд. евро, от тях 486 млн. евро са предоставени от Европейската комисия. Останалите са от държавите-членки и частните партньори. Конкретно проектът за България струва 18 млн. евро, като 12 са българско финансиране, а останалите 6 милиона са от ЕК, посочи Мария Габриел. Тя добави, че до края на 2020 г. този суперкомпютър трябва да заработи. 

Ръководителят на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола добави, че тази инвестиция е най-голямата на Европейския съюз в България по отношение на научната инфраструктура. По думите му този компютър, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в центъра на НАСА. "Това ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа", изтъкна Роберто Виола. 

Роберто Виола уточни, че този суперкомпютър има три основни сфери на приложение. Хората ще имат по-добро разбиране за болести, които днес не могат да бъдат излекувани, давайки пример с рак и други дегенеративни болести. Освен това той ще помогне на голямата индустрията, малките и средни предприятия и отбраната. Ще има възможност за въвеждане на изкуствен интелект. Суперкомпютри се използват за по-добро разбиране за това как да се работи за т. нар. "точно селско стопанство". Чрез него могат да се предвижда торнадо, гръмотевични бури и земетресения. Българският суперкомпютър ще работи в мрежа с всички европейски компютри. В момента има осем много големи компютри, обясни още ръководителят на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия. 

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че в този център ще работят предимно българи. Той ще бъде изграден в Технопарка. Борисов коментира, че този суперкомпютър ще бъде приложим във всички сфери. Според него този суперкомпютър ще даде и огромни възможности в страната ни. Чрез него ще може да бъдат тествани детайли от автомобили, мостове и сгради. Той ще създаде огромни възможности и в здравеопазването. Суперкомпютърът ще работи 24 часа в денонощието, допълни той.

Премиерът Борисов изтъкна, че в Източна Европа няма подобни машини, което извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката и високите технологии. "Всяко нещо може да бъде тествано по най-добрия начин и гарантирано за пазара, така че внедряването да стане възможно най-бързо", изтъкна Бойко Борисов. Машините на този суперкомпютър ще бъдат разположени в Технопарка, уточни той.

Борисов даде категоричната си подкрепа за този процес още в началната му фаза, когато в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа през април миналата година, припомня БГНЕС. Министър-председателят приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Инициативата е давана като добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, който стимулира иновациите и засилва конкурентоспособността. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области – от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

 

По статията работи:

Галина Александрова