НАЧАЛО » технологии

БМВ i ще е марката, под която баварците ще пускат електромобилите си

Първите коли, брандирани с нея, ще са електромобила i3 и плъг-ин хибрида i8

fb
3E news
fb
22-02-2011 01:48:31
fb

Германският производител на луксозни автомобили БМВ представи в понеделник в Мюнхен новата марка, под която ще пуска своите електромобили. Тя носи името BMW i, а първите коли, брандирани с нея, ще са електромобила i3 и плъг-ин хибрида i8.

 

Моделите се очакват на пазара през 2013 година. БМВ i3 ще е първият масов автомобил с купе изцяло от пластмаса, подсилена с въглеродни нишки. Шасито е алуминиево и в него ще бъдат монтирани литиево-йонните батерии и електрическия мотор.

 

Мисията на БМВ i3 ще е да осигури предвижване в града и поради тази причина той ще е изцяло електрически. Задвижването на колата поверено на електромотор с мощност 134 конски сили, който предава тягата си на задния мост.
 
Максималната скорост на колата ще е електронно ограничена на 160 км/ч.

 

БМВ i8 ще е спортен автомобил за дълги пътувания, базиран на концепцията BMW Vision EfficientDynamics. Това е и причината да е плъг-ин хибрид, който ще зарежда литиево-йонните си батерии (същите като на i3) от електрическата инсталация.

 

БМВ i8 ще разчита на двигател с вътрешно горене и два броя от същия електромотор като на i3. Електрическата хибридна система съчетава присъщата на мощните машини спортна пъргавина с разхода на гориво и емисиите на малък автомобил.

 

Подробности към момента не са известни, така че остава да припомним техническите данни на Vision EfficientDynamics. Хибридният автомобил се задвижва от три-цилиндров дизелов двигател с мощност 163 к.с. и 290 Нм въртящ момент, разположен в задната част и два електрически мотора(по един на предния и задния мост).

 

Общата мощност на колата е 356 к.с., а максималният въртящ момент - 800 Нм. БМВ Vision EfficientDynamics се ускорява от място до 100 км/ч за 4.8 секунди. Максималната скорост е eлектронно ограничена на 250 км/ч.

 

Разходът на гориво е 3.76 л/100 км в смесен цикъл, при отделяни 99 гр. на километър емисии от CO2. Вероятно БМВ i8 ще се цели в същите показатели.

 

Новото БМВ i3 и БМВ i8 ще се произвеждат в завода на компанията в Лайпциг, където до 2013 г. в нови производствени съоръжения ще се инвестират около 400 млн. евро и ще се създадат приблизително 800 работни места.


По статията работи: