НАЧАЛО » технологии

Атомната индустрия призовава за партньорство за постигане на климатичните цели на ЕС

fb
3E news
fb
28-06-2019 09:10:00
fb

Представители на атомната индустрия застанаха зад манифест, очертаващ необходимите стъпки за постигане на декарбонизирана Европа до 2050 г. Целта може да бъде постигната само ако Европейският съюз работи в партньорство с тях.

Манифестът бе огласен на конференцията „Атомната енергия в променящия се свят“ в Букурещ, Румъния, организирана от Асоциацията на ядрената индустрия в Европа – Форатом, съобщи world-nuclear-news.org. Целта на събитието бе да се обсъдят предизвикателствата пред енергийния сектор на ЕС, ролята на дългосрочната експлоатация на АЕЦ и достъпът на индустрията до квалифицирани кадри.

„За осъществяване на амбициите на ЕС за декарбонизиране на икономиката се изискват значителни инвестиции в нисковъглеродните технологии“, се казва в документа. „Това означава инвестиране в дългосрочната работа на съществуващите АЕЦ и изграждането на значителни нови атомни мощности (около 100 гигавата нови ядрени мощности). Всичко това е постижимо ако европейските институции, страните членки и европейската атомна индустрия работят заедно в партньорство“.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева