НАЧАЛО » технологии

АББ ще захранва най-енергийно ефективната мелница за целулоза в света, която ще генерира два пъти повече електричество, отколкото консумира

Първата мелница, която ще работи изцяло без изкопаеми горива ще увеличи дела на възобновяемата енергия във Финландия с над два процента

fb
3E news
fb
19-02-2016 04:43:00
fb

АББ ще достави цялостните захранващи електрически системи и електрически системи за технологичния процес за новата мелница на биопродукти на Metsä Group в Äänekoski, централна Финландия, която предстои да отвори през 2017 г. Мелницата ще произвежда 1.3 милиона тона целулоза годишно, както и биопродукти като талово масло, терпентин, лигнинови продукти, биоелектричество и твърдо гориво, произвеждано от кори.

Новаторските технологични решения на АББ ще подпомогнат мелницата да максимизира своето производство на биоенергия и по този начин да увеличи дяла на възобновяемата енергия във Финландия с два процента. Използвайки над 1000 от най-усъвършенстваните енергийно ефективни двигатели и свръхмодерни захранващи системи, мелницата ще произвежда 2.4 пъти повече електричество, отколкото консумира. Мелницата е проектирана да произвежда 1.8 тераватчаса електричество годишно, което представлява 2.5 процента от електричеството, произвеждано във Финландия днес. Поръчките са на стойност над 33 милиона щатски долара, като повечето от тях са направени през последната половина на 2015 г.

“Ние имаме дългогодишно ползотворно сътрудничество с АББ. Тяхното обширно продуктово портфолио, експертен опит в проекти и високата степен на удовлетвореност от тях на местния пазар са факторите, които повлияха най-много на решението ни”, сподели Тимо Мерикалио, Директор проекти на мелницата за биопродукти на Metsä Group’.

“Изключително щастливи сме, че можем да участваме в най-голямата инвестиция в историята на финландския горски сектор с нашия експертен опит и продукти”, споделя Тауно Хейнола, Изпълнителн директор на АББ във Финландия. „Нашите продукти ще станат част от подсигуряването на една висока достъпност, надеждност и ефективно производство, както и енергийна ефективност на мелницата – изцяло в съответствие със стратегията „Следващо ниво” на нашата компания.”

АББ
възобновяема енергия
мелница за биопродукти
По статията работи:

Маринела Арабаджиева