RWE ще строи слънчеви мощности на територията с въглищни запаси в Северен Рейн Весфалия

Енергетика / Свят
3E news
660
article picture alt description

Немската енергийна компания RWE е получила право за изграждане на две хибридни мощности – слънчеви електроцентрали плюс системи за съхранение на енергия на територията на бившите въглищни запаси в Северен Рейн Вестфалия, сочи  поредния търг на немската Федерална мрежова агенция (Bundesnetzagentur). 

Проектът  Garzweiler ще се състои от две слънчеви електроцентрали с капацитет от 19,5 МВт и системи за съхранение на енергия с капацитет от 6,5 МВт часа.  Проектът Jackerath е за слънчева централа с мощност 12,1 МВт и система за съхранение от 4,1 МВт.

Плановете са строителството да започне през лятото на следващата година след получаване на необходимите разрешения от местните власти. Пускането в експлоатация се смята, че ще може да започне още в началото на 2023 година.

Германия стартира т.нар проекти  Innovationsausschreibung през месец април тази година, след като тази идея бе подложена на обсъждане няколко години. В рамките на тази програма се предвижда право на участие на хибридни обекти – комбинирани ВЕИ от слънчеви и вятърни мощности, както и вятърни или слънчеви централи плюс системи за съхранение. Те ще трябва да използват една точка за включване в мрежата. 

В случая, както се отбелязва новаторско е разположението на бъдещите електроцентрали. Те ще бъдат разположени пряко на територията на стари въглищни мини,  от които по-рано е осъществяван добив на въглища. По-късно при рекултивацията двата участъка ще бъдат покрити с плодородна почва, така че тя да може да се използва и за селскостопанска дейност. 

Както отбелязват от RWE, целта е в бъдеще тези въглищни територии да останат място за производство на електроенергия. RWE вече експлоатира и строи нови 6 вятърни електроцентрали в района на Рейнския въглищен басейн. Сега към тези мощности ще бъдат присъединени и двете нови слънчеви електроцентрали със системи за съхранение на енергия. 

Германия преди време пое курс за отказ на електроенергията от мощности, базирани на въглища през 2030 г. 

Проведените по-рано изследвания показва като цяло, че на територията на всички въглищни региони в Европа могат да бъдат изградени от порядъка на 730 МВт слънчеви електроцентрали. 

Както е известно още през 2017 г. Европейския съюз стартира Платформа за въглищните региони в етапа на преход - Platform for Coal Regions in Transition. Те са насочени към осигуряване на помощ на въгледобивните региони за извършване на модернизация на икономиката и подготовката за структурни и технологични промени. Конкретно за България процесът е в развитие. Крайният доклад на консултанта избран от ЕС – Прайс Уотърхаус Купърс е все още в процес на разработка, а решенията ще са в правомощията на следващото редовно правителство. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща