НАЧАЛО » събития

Правителството ще предложи на бежанците работа в определени сектори и региони

Агенцията за инвестициите работи по проекти за откриване на нови над 8000 работни места

fb
3E news
fb
21-01-2014 02:45:00
fb

Скоро ще предложим на бизнеса цялостен профил на бежанците заедно с идеи в кои сектори и региони на страната те могат да започнат работа. Това са част от мерките за възможността на интеграция на бежанците. Това обясни днес при 8-мата среща на правителството с бизнеса вицепремиерът Даниела Бобева. Тя припомни, че един от основните проблеми пред страната ни е демографската криза и нарастващия интерес към имиграция у нас. Проблем, за включването на чужденците в българския бизнес са и ксенофобските настроения, които има сред обществото ни, обясни Бобева.

През следващите години дефицитите на пазара на труда ще стават все по-големи, а липсата на работна сила и в момента е проблем за бизнеса. Не стана ясно какви точно мерки ще предприеме държавата за адаптиране на бежанците у нас, за да могат те да започнат работа.

Според Бобева друг сериозен проблем у нас е драстичния спад на чуждите инвестиции през последното тримесечие на 2013 г. По данни на БНБ през октомври 2013 г. преките инвестиции показват сериозен отлив - минус 103.8 млн. евро при плюс 183 млн. евро за октомври 2012 г. За първите десет месеца на м.г. вложенията са 1.054 млрд. евро, или 2.6% от БВП. За сравнение - за същия период на 2012 г. те са били 1 847.1 млрд. евро, или 4.7% от БВП.

Бобева цитира справка на Българската агенция за инвестиции, според която агенцията работи по 22 големи инвестиционни проекта за над 8000 работни места. 4 от проектите са на компании, които вече са инвестирали в страната. Надяваме се тези проекти да бъдат сертифицирани и по част от тях да се започне работа още през тази година.

бежанци
работа
инвестиции
По статията работи:

Георги Велев