Въглищата са заменили вятъра като основен източник на електроенергия в Германия

Енергетика / Свят
3E news
2011
article picture alt description

Въглищата са заменили вятъра като основен източник на енергия в Германия през първата половина на тази година, предаде ДПА. Дебатът за мерките за ограничаване на климатичните промени се разгаря преди парламентарните избори в страната по-късно този месец, предаде БТА.

Според данните, публикувани днес от Федералната статистическа служба, 56 процента от общо 258,9 милиарда киловатчаса електричество, генерирано в Германия през периода, са дошли от конвенционални източници като въглища, природен газ и ядрена енергия. Това е било с 20,9 процента повече отколкото през същия шестмесечен период на миналата година.

За сметка на това делът на възобновяемата енергия, добита от източници като вятър, слънце и биогаз, се е понижил с 11,7 процента до 44 процента спрямо периода януари-юни миналата година. Липсата на постоянен вятър през пролетта е била основната причина за понижението, според статистическата служба. Делът на вятърната енергия е намалял с 21 процента.
Този недостиг е бил компенсиран основно с електричество, генерирано от въглищните електроцентрали.

След въглищата и вятърната енергия природният газ е бил третият най-важен енергиен източник за производство на електричество през първата половина на годината с дял от 14,4 процента пред ядрената енергия, която е имала дял от 12,4 процента.
Според действащото законодателство Германия трябва да изостави напълно въглищната енергия най-късно до 2038 година. Ядрената енергия също постепенно ще бъде изключена от енергийния микс до 2022 година.

Екоактивисти и партията Зелени призоваха за по-ранно постепенно преустановяване на работата на въглищните електроцентрали, за да се постигне по-бързо намаляване на парниковите емисии.
Правителството начерта пътя на Германия към постигане на климатична неутралност в средата на века в Закона за опазването на климата.

Според този закон емисиите парникови газове като въглероден диоксид трябва да бъдат намалени с 65 процента до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година и с поне 88 процента до 2040 година.

До 2045 година най-голямата икономика в Европа трябва да постигне климатична неутралност, т.е. да емитира само толкова парникови газове, колкото може да улови отново, отбелязва ДПА.
Ключово предизвикателство за следващото правителство ще бъде да осъществи мерки, за да постигне заложените в закона цели, например да разшири обсега на достъпните за вятърни ферми площи, без да предизвика твърде голяма съпротива от германската общественост.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща