НАЧАЛО » статии

Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда и водите

Контролът ще се подобри и кражбите на метали ще намалеят

fb
3E news
fb
07-04-2011 12:22:15
fb
Целта на поправките е да пресечем кражбите на жп релси, кабели, пътни знаци, културни паметници и други, които през последните години придобиха много сериозни размери. С новите разпоредби пунктовете за изкупуване на скрап от черни и цветни метали ще намалеят драстично и ще могат да се контролират по-добре. В момента те са над 2400.  Голяма част от тях се намират на най-невъобразими места, включително в жилищните райони и централните градски части, което го няма никъде в цивилизования свят.

Сега очакваме броят на площадките да се редуцира значително. Така контролът ще стане по-ефективен, защото от една страна ще имаме точна представа за местоположението на пунктовете, а от друга ще можем да извършваме много по-чести проверки.

Не е вярно, че сме определили площадките да бъдат точно 400. Това е броят на площадките, които и в момента отговарят на изискванията на закона. Взехме го като ориентировъчно число. Няма проблем пунктовете да бъдат и повече, да речем 600, стига да отговарят на всички условия.

Не съм съгласна, че поправките в закона ще съсипят металургичния бизнес. Освен в градовете с Общи устройствени планове (ОУП), пунктове за изкупуване на метали може да има и на пристанища и железопътни гари със стопанско значение, каквито има в почти всички градове. Твърденията, че заради промените ще пострадат предприятия като "Стомана индъстри" са неверни. Перник наистина няма ОУП, но има жп гара, така че бизнесът на "Стомана" няма да бъде засегнат.

Съвсем естествено е бизнесът да се съпротивлява, когато се налагат нови правила за неговото функциониране. Прилагането на новите разпоредби изисква известни усилия от страна на фирмите, както и някои допълнителни разходи. Но това е единственият начин да намалеят кражбите. Години наред рециклиращите компании не правеха нищо по въпроса. Не сме срещнали никакво съдействие от страна на този бизнес за решаване на проблемите в сектора и най-вече за ограничаване на кражбите на метали.
По статията работи:

Admin Admin