Wood Mackenzie не очаква незабавно прекратяване на договорите между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за транзит

Острата конфронтация ще накара „Газпром“ още повече да се ангажира с жизнеспособни варианти за газови доставки, заобикалящи Украйна, прогнозира консултантската компания

„Газпром“ едва ли ще може да прекрати скоро отношенията с „Нафтогаз Украйна“, свързани с транзита на природен газ през страната, тъй като руската компания има задължения пред европейските си клиенти. Това коментират от консултантската компания Wood Mackenzie.
„Изявлението на „Газпром“ за прекратяване на договора за транзит на газ не означава незабавното му прекратяване през Украйна. „Газпром“, както и преди зависи от Украйна за изпълнение на задълженията си по договорите към европейските клиенти. През 2017 г. на украинското трасе се падат 45 % (93,5 млрд. куб м) от експорта на „Газпром“ за Европа и Турция. Алтернативни трасета ще са недостъпни до 2020 г.“, отбелязва анализатора от отдела „Газ и LNG” към  Wood Mackenzie, Gergely Molnar.  

Според него, ако „Газпром“ реши да изпълни решението на съда, то ще трябва да заплати на „Нафтогаз“ освен 2,56 млрд. долара и транзитни такси в размер от 6,5 млрд. долара до края на декември 2019 г. „Това предполага, че транзитните такси са за сума от общо 220 млрд. куб м (или 110 млрд. куб м годишно)“, отбелязва експертът.

Решението за прекратяване на договора означава, че компанията трябва да приеме тарифите за вход и изход (входни и изходни точки), въведени от Украйна през януари 2015 г. Тези задължения досега не касаеха „Газпром“, заради дългосрочния договор за транзит.
„Тези тарифи са по-високи от настоящата транзитна такса: 1,16 долара за 1 млн. британски термични единици (28,3 млн. куб м) при 0,82 долара за 1 млн. британски термични единици“, се казва в съобщение на компанията.

Излизането от договора за транзит в бъдеще обаче ще осигури гъвкавост на „Газпром“ и ще отърве компанията от задълженията към съда или плащането, смята експертът. В същото време отказът на „Газпром“ да плати на „Нафтогаз“ необходимата сума може да доведе до нов съдебен процес. „В близко бъдеще „Газпром“ и „Нафтогаз“ ще навлязат в остра конфронтация, което ще накара „Газпром“ да изпълни обещанието си и да създаде жизнеспособни варианти за заобикаляне на Украйна през 2020 г.“, заключава анализаторът от Wood Mackenzie. 

 Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак от своя страна на 6 март заяви в ефира на „Россия 24“, че Стокхолмският арбитраж, разглеждащ спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за транзит на природен газ е наложил на руския холдинг глоба, която не се предвижда по договора.
„Ние ясно разбираме, че Стокхолмският арбитражен съд е взел асиметрично решение относно двете дела – за доставка на газ за Украйна  за транзит на газ през Украйна. В единият случай той не приема условията, които са предвидени в договора във връзка с искането „вземи или плати“ за определени количества, а в другият случай, определя на „Газпром“ санкции за условия, които не са предвидени в договора, като твърди, че украинската икономика е претърпяла икономически щети“, каза Новак.

Точно заради тези решение, по думите на Новак договорите са станали за „Газпром“ нерентабилни.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари