НАЧАЛО » свят

Total придобива Maersk Oil за 7,45 млрд. долара

fb
3E news
fb
21-08-2017 04:08:00
fb

Френският нефтогазов гигант Total постигна споразумение с датската A.P. Moller-Maersk A/S за покупката на нефтогазовото подразделение на Maersk Oil & Gas A/S (Maersk Oil)  срещу сумата от 7,45 млрд. долара, се казва в съобщение на Total.

Според условията на сделката, Moller-Msersk ще получи 97,5 млн. нови акции на Total на обща сума на стойност от 4,95 млрд. долара, което като сума съставлява 3,75% от увеличението на уставния капитал на френската компания. В допълнение Rotal ще поеме върху себе си ангажименти за поемане на задължения на Maersk Oil в размер от 2,5 млрд. долара.

Плановете са сделката да приключи през първото тримесечие на 2018 г., след получаване на одобрение от регулаторните органи. Покупката на Maersk Oil ще осигури възможност за френската компания да увеличи запасите си с около 1 млрд. барела нефтен еквивалент, като близо 80% от тях са разположени в района на Северно море.

„Сделката предоставя изключителната възможност Total да придобие компания с висококачествени активи, които са подходящи за много от районите, където присъства компанията“, се цитират в съобщението думите на шефа на френския нефтогазов лидер Патрик Пуян.

Френската Total е сред  нефтогазовите лидери в Европа. В България компанията е сред лидерите в консорциума за проучване на находището „Хан Аспарух“ в Черно море. Компанията Maersk (основана в Дания) работи на пазарите на 130 държави, като персоналът й е от порядъка на 88 хил. души. Maersk Oil е собственост на най-големия превозвач на морски контейнери  Maersk Line.

Total
Maersk Oil
Maersk Line
нефт
петрол
петролни запаси
По статията работи:

Маринела Арабаджиева