НАЧАЛО » свят

Statoil ще обедини подразделенията си по търговия с нефт и газ

75% от газовите договори на компанията през 2015 г. ще са привързани към спотовите цени

fb
3E news
fb
18-02-2014 08:13:00
fb

Норвежката компания Statoil смята през месец май да обедини подразделенията си за търговия с нефт и газ на фона на унифицирането на тяхната дейност и  нарастването на конкуренцията на пазарите, съобщи изпълнителният вицепрезидент на Statoil по маркетинг, преработка и възобновяеми източници на енергия Eldar Saetrе.

„Европейските газови пазари постепенно изоставят дългосрочните договори и привързването към цените на петрола, те стават по-ликвидни и свободно търгуеми, като пазара на петрол.  Сега на пазара се наблюдава жестока конкуренция и много голям брой играчи. Затова аз смятам за необходимо да се намали издръжката за сметка на синергията и повишаването на ефективността”, отбелязва той в интервю за Bloombarg.

Според анализатора от Societe Generale Thierry Bros по-малко от половината от обема на природен газ на пазара на едро се продава по договори с нефтена индексация. През 2008 г. този показател е бил 100%, пише ПРАЙМ. По-рано  от Statoil съобщиха, че към 2015 г. над 75% от договорите на компанията ще бъдат привързани към спотовите цени срещу 55% през 2012 г.

Statoil добива около една трета от нефта и газа в Норвегия. По данни на компанията, собственият добив, а също така допълнителните обеми получавани от трети лица, такива като норвежката държава правят Statoil третият по големина в света нетен продавач на петрол.

През 2012 г. Statoil е доставила на пазара 95,8 млрд.куб метра газ. Половината от този обем се обезпечава от собствения добив на компанията. 80% от газа се продава в Европа, което съставлява около 70% от общия обем от експорт на норвежкия газ. Това прави Statoil вторият по големина доставчик на газ в Европа след „Газпром”.  През тази година норвежката компания е продала 714 млн.барела петрол.

Statoil разработва над 30 години въглаводороди на норвежкия шелф и е пионер в сферата на реализацията на морски проекти в сурови климатични условия. Най-голям акционер в Statoil е Норвегия.

нефт
газ
Statoil
Норвегия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева