НАЧАЛО » свят

Socar обяви количеството експортиран нефт и газ

fb
3E news
fb
29-08-2016 09:42:00
fb

Азербайджан е експортирал по Южнокавказкия газопровод за Грузия 5,5 млрд.куб м, за Турция – 41 млрд.куб м газ, каза първият вицепремиер на азербайджанската държавна компания Socar Хошбахт Юсифадзе на проведената в понеделник в Баку Първа Евразийска конференция на Международната асоциация по енергийна икономика, съобщи Trend.

По думите му, ежедневно в рамките на първия етап от разработката на азербайджанското газокондензатно находище „Шах Дениз“ се доставят за Грузия 1,6 млн.куб м газ, а за Турция – 16,8 млн.куб м газ.

„Сега от осем кладенеца в находището „Шах Дениз“ ежедневно се добиват 29 млн.куб м газ и над седем хиляди тона кондензат. Общо от „Шах Дениз“ са добити 74 млрд.куб м газ и 19 млн.тона кондензат“, каза първият вицепрезидент на Socar.

Към първи август Азербайджан е доставил на световните пазари общо 422 млн. тона нефт, от които 307 млн.тона са били експортирани по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, каза той.

Юсифадзе също така разказа и за добива на петроли на други находища в страната.

„Към първи август от блока на нефтогазовото находище „Азери-Чираг-Гюнешли“ в азербайджанския сектор на Каспийско море са добити 404,1 млн.тона нефт и 123 млрд.куб м газ в рамките на получаването на петрол. Месечното ниво на добив е 2,8 млн.тона нефт и над един млрд.куб метра газ“, каза той.

Потвърдените запаси от петрол в Азербайджан са за около 2 млрд.тона, от газ – 2,6 трлн.куб м, а прогнозируемите – около 5,4 трлн.куб м газ и 4,5 млрд.тона нефт.

Договорът за разработка на голямото морско находище „Азери-Чираг-Гюнешли“ бе сключен през 1994 г. Доказаните зааси от петрол в блока са около един милиард тона.

Запасите в находището „Шах Дениз“ се оценяват на 1,2 трлн.куб м газ. В рамките на „Шах Дениз 2“ годишния добив на газ ще се увеличи от настоящите 9 до 16 млрд.куб м газ.

Геоложките запаси от петрол на блока „Азери-Чираг-Гюнешли“ са над 2 млрд.тона, от които над 1 млрд.тона са извлекаеми запаси.

SOCAR
нефт
газ
Азербайджан
По статията работи:

Маринела Арабаджиева