НАЧАЛО » свят

Shell спря проектите в Аляска

fb
3E news
fb
31-01-2014 11:06:00
fb

Англо-холандската петролна компания Royal Dutch Shell реши да извади от програмата си геоложките проучвания в Аляска в рамките на процедурата „смяна на приоритетите”, се казва в прессъобщение на компанията. Причина за решението е резкият спад на приходите на Shell за миналата година.

Според излезлия на 30 януари годишен доклад на компанията, нетната печалба на Shell за четвъртото тримесечие на 2013 г. е съставлявала 9,2 млрд.долара, което е почти два пъти по-малко за същия период на 2012 г. Става въпрос за чистия доход, изчислен на база на колебанието на цените на петрола.

Освен това през миналата седмица стана ясно, че американският съд призна за недостатъчно проучени рисковете, свързани с възможния добив на Shell в Аляска. При това положение вероятността за отнемане на лицензията на компанията на участъка се увеличават.

От 2005 г. насам Shell е изразходвала 4,5 млрд. долара за проучване на находищата край Алаяска, но срещна сериозно противодействие от страна на еколозите. Нещо повече - компанията не успя да намери големи източници на нефт и газ, припомнят анализатори.

По думите на новия генерален директор на компанията Бен ван Бьорден сменил на този пост в началото на годината Петер Фозер, корпорацията се намира „сред промемен делови ландшафт”. В частност Royal Dutch Shell се сблъсква с не съвсем безопасната политическа и криминална ситуация в Нигерия, а е принудена да отложи пуска и на няколко неработещи проекта в други страни.

През тази година Shell планира да започне продажба на активи, от които смята да реализира 15 млрд. долара. При това инвестиционната програма щ бъде съкратена от 46 до 37 млрд.долара.

Shell
газ
Аляска
По статията работи:

Маринела Арабаджиева