S&P Global Ratings: Новите трасета за внос на газ в Европа ще променят бизнеса на газотранспортните оператори в ЦИЕ

Новите трасета за внос на газ в Европа, в това число и „Северен поток 2“ и стратегията на Европейския съюз за повишаване на гъвкавостта на пазара и диверсификацията на доставките ще окажат влияние върху състоянието на кредитоспособността на операторите на газопроводи в региона на Централна и Източна Европа. Това става ясно от доклада на рейтинговата агенция  S&P Global Ratings.

Експертите на S&P смятат, че новите маршрути за внос на природен газ, такива като „Северен поток 2“ (Nord Stream 2), “Турски поток“ (Turk Stream) и „Южен газов коридор“ (Southern Gas Corridor) ще преобразуват традиционните бизнес модели на компаниите, занимаващи се с добив и транспортиране на природен газ в Централна и Източна Европа.

Според агенцията „Северен поток  2“ и „Турски поток“, които трябва да бъдат въведени в експлоатация през 2020 г. ще разполагат със значителни обеми от енергийни ресурси, за разлика от традиционния маршрут през Украйна и следователно от страните от Централна Европа.

„Кредитоспособността на компаниите, занимаващи се с транспортиране на газ по-скоро ще се окаже под натиск заради увеличаването на конкуренцията между маршрутите, увеличение на волативността на обемите за транзит, постепенно изтичане на дългосрочните договори ship-or-pay (споразумение за транспортиране при  фиксирана такса, независимо от доставените количества или стоки)“, необходимостта от по-големи капиталови разходи, отбелязват експерти на компанията.

Всички тези фактори, според агенцията ще доведат до необходимостта от допълнителни инвестиции в нова инфраструктура в газопроводи в региона. В същото време според S&P през следващите три-четири години този натиск ще бъде смекчен заради още действащи договори Ship-or-pay и от подпомагащото регулиране. В допълнение експертите очакват, че все пак трасето през Украйна ще остане в експлоатация, но през него ще се пренасят вече значително по-малки количества синьо гориво.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари