НАЧАЛО » свят

RWE подаде заявка за реверсивни доставки на газ за Украйна

fb
3E news
fb
04-07-2014 09:20:00
fb

Немският търговец на газ RWE Supply & Trading подаде заявка до оператора на газотранспортната система на Словакия за използване на линията Вояни-Ужгород за увеличаване на доставките на природен газ за Унгария, съобщава Униан. Като цяло от доставките на газ по реверсивния маршрут са се заинтересовали почти 20 компании.

По-рано беше съобщено, че обемът на доставки на гориво за Украйна от страните от Европа може да се увеличат двойно в сравнение с предходния месец.

Значително са нараснали обемите на природния газ, доставян през Унгария.

На 1 юли президентът на Русия Владимир Путин заяви, че реверс на газ през Европа за Украйна няма и не може да има. По думите му този реверс е виртуален, тъй като се използва същият газ от Русия.

В края на юни Украйна предложи на ЕС да пусне „голям реверс” на газ през Словакия – в обем до 30 млрд.куб метра годишно. Този обем може да удовлетвори потребителите в цялата страна. Председателят на „Газпром” Алексей Милер заяви, че холдингът може да ограничи доставките на газ за европейските коямпании, ако осъществяват реверс за Украйна.

В същото време Европейската комисия заяви официално в четвъртък, че реверсът на газ е законен, както и че Европа може да прави каквото си иска с газа, акупен от Русия.

RWE има сключен договор с “Нафтогаз Украйна” за осъществяване на реверсивни доставки от 2012 г., като в рамките на споразумението немската компания може да доставя до 10 млрд.куб метра газ годишно. Договорът е със срок от пет години.

RWE
реверс на газ
Словакия
Украйна
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева