НАЧАЛО » свят

Petrobras и CNPC създават стратегически алианс

fb
3E news
fb
05-07-2017 08:04:00
fb

Бразилската Petrobras и китайската CNPC подписаха във вторник меморандум за взаимно разбирателство в рамките на начало на преговори за стратегическо партньорство, се казва в съобщение на Petrobras.

Според документа, страните планират възможност за сътрудничество в Бразилия и извън нея в ключови области, представляващи интерес и за двете компании, предвид техните възможности и предимства в редица области от нефтогазовия сектор, включително и финансови.

Бразилската компания Petrobras се оказа в центъра на огромен корупционен скандал през 2014 г., когато стана ясно, че някои дейци са подписвали договори и са получавали за това комисионни в размер на 3% от сумата на съответен договор. Впоследствие тези средства са били използвани за купуване на политици, или чиновници по високите етажи на властта. Според данните, изплували около този скандал, авторите на корупционната схема са спечелили 3,8 млрд. долара. Корупционният скандал продължава да взима „жертви“. Petrobras е най-голямата бразилска нефтогазова компания, която се контролира от държавата. Средният добив на ден е от порядъка на 2 млн. барела петрол.

Китайската компания  CNPC извършва инвестиционна дейност в 29 държави в света. Нарежда се на 3 място сред 50-те големи петролни компании в света.

Според една от верисиите, китайската и бразилската компания се обединяват за завършване на нфтохимическия комплекс в Рио де Жанейро за завършването на който са необходими приблизително 4 млрд. долара.

Petrobras
„Чайна нешънъл петролиум корпорейшън“ (CNPC)
нефт
газ
нефтохимически комплекс
По статията работи:

Маринела Арабаджиева