НАЧАЛО » свят

Moody`s може да намали рейтингите на “Газпром” и „Роснефт”

fb
3E news
fb
02-04-2014 11:21:00
fb

Международната рейтингова агенция Moody`s  Investors Service обяви намерението си да преразгледа рейтингите на компаниите „Газпром” и „Роснефт” в посока към потенциално понижение. Причина за преразглеждането е взетото по-рано решение за възможно преразглждане на рейтинга на Русия. Към настоящия момент рейтингите на двете компании са на ниво „Baa1”.

„Рейтингите на „Газпром” и „Роснефт” остават чувствителни към изменението на суверенната кредитоспособност”, се казва в съобщението.

В случай, че рейтингът на страната бъде понижен, то и рейтингите на държавните нефтогазови гиганти ще бъдат преразгледани в посока на влошаване.

Решението за промяна на рейтинга на страната е продиктувано от „намаляването на темповете на икономически ръст, както и от конфликта с Киев и предизвиканата от това неопределеност на последващите действия, които влияят негативно на инвестиционния климат и растеж всредносрочна перспектива”.

Освен това агенцията подчертава, че съществува „повишен риск от влошаване на ситуацията заради засилващото се политическо напрежение, а вследствие на това и влошаване на конфликта с Украйна.

Moody`s
рейтинги
Газпром
Роснефт
По статията работи:

Маринела Арабаджиева