НАЧАЛО » свят

ExxonMobil ще инвестира 20 млрд. долара по проект за Мексиканския залив (Growing the Gulf )

fb
Маринела Арабаджиева
fb
07-03-2017 11:28:00
fb

Една от най-големите енергийни компании в САЩ и в света ExxonMobil обяви, че  ще инвестира 20 млрд. долара в разстояние на 10 г. основно в американската нефтохимическа и нефтопреработваща индустрия.
Програмата, разработена от компанията ще даде възможност за създаване на 45 хил. работни места – 12 хил. постоянни в сектора на енергетиката и 35 хил. временни (основно в строителството).

Компанията планира да инвестира основно в увеличение на добива на петрола на шелфа на Мексиканския залив в югоизточната част на САЩ. Това съобщи шефът на компанията Дарън Уудс на енергийния форум CERAWeek в Хюстън. Неслучайно мениджърите на ExxonMobil нарекоха плана Growing the Gulf . Според тях той е част от стратегията за увеличаване на експорта на енергоносители от този регион.

„САЩ са водещи производители на петрол и природен газ, което подпомага притока на инвестиции и ръст на американското производство. Ние използваме нови богати вътрешни енергийни ресурси за обезпечаване с нефтопродукти целия свят благодарение на конкурентните предимства, които се дължат на по-ниските разходи и изобилие от горива“, добави той.
ExxonMobil осъществяват проучване и добив в над 30 страни от света. Освен това притежават дялове в 37 нефотопрепаботващи завода по целия свят.  Компанията е и най-големият производител на природен газ в САЩ.

Exxon Mobil
Growing the Gulf
добив на петрол и газ на шелфа на Мексиканския залив
Маринела Арабаджиева
виж още ...


виж още ...


виж още ...