НАЧАЛО » свят

ExxonMobil удължава работата си с “Роснефт” в Арктика

fb
3E news
fb
21-09-2014 11:58:00
fb

Американската корпорация ExxonMobil е получила от правителството на САЩ разрешение за отсрочка на спирането на общите си проекти с „Роснефт” в Арктика, съобщава Блумбърг, позовавайки се на съобщение на компанията.

В петък, 19 септември беше съобщено, че ExxonMobil и „Роснефт”  спират сондажите в арктическия шелф, заради санкциите на западните страни по отношение на руските компании. Ограниченията засягат доставката на оборудване за дейностите в арктическия щелф, а също така  услугите, свързани с обслужването  му.

От ExxonMobil са помолили Вашингтон да им разреши да продължат работата си, тъй като компанията се нуждае от време, за да може без заплаха за сиурността да спред дейностите в  кладенеца „Университетска-1”.

„Министерство на финансите на САЩ признава трудната ситуация по отношение на „Университетска-1” и взима под внимание чувствителната  околна среда в Карско море и предоставя на EzzonMobil и на други американски изпълнители, които участват в процеса за осигуряване на сигурно и отговорно спиране на операциите, свързани с тези проучвателни сондирания, както и съответстващите разрешения”, съобщава Exxon Mobil в изявлението си, разпространено в късните часове в петък.

Става въпрос за сондажите на шелфа в Северния Ледовит океан, в което вече са вложени около 700 млн. долара. Заради санкциите срещу „Роснефт”, ExxonMobil трябва през следващите 8 дни да спре дейноситето по проекта поне до началото на следващата година.

В същота време министърът на природните ресурси на Русия Сергей Донски заяви, че вероятността от прекратяване на съвместното сондиране на двете компании в Арктика са много високи, но официална информация засега все още няма.

„Роснефт” и ExxonMobil започнаха работа на кладенеца „Университетска” в началото на август. Участъкът от шелфа под платформата може да съдържа до 9 млрд.барела ппетрол, което по сатоящи цени съставлява 885 млрд.долара.

Реската и американската компания се договориха за работата в Карско море през 2012 г.. Очакваните инвестиции по предварителния план се очакваха да достигнат 500 млрд.долара.

Exxon Mobil
Роснефт
Карско море
По статията работи:

Маринела Арабаджиева