НАЧАЛО » свят

ExxonMobil определи като „несправедлива“ глобата за нарушение на санкциите срещу Русия

fb
Маринела Арабаджиева
fb
20-07-2017 22:34:00
fb

Действията на Министерство на финансите на САЩ за налагане на глоба на ExxonMobil за нарушаване на санкциите срещу Русия за подписване на документи с председателя на „Роснефт“ Игор Сечин са несправедливи. Това съобщи представител на компанията, цитиран от чужди агенции.

„Действията на OFAC (Office of Foreign Assets Control, подчинено на Министерство на финансите на САЩ и отговарящо за прилагане на американските санкции) са напълно несправедливи“, се казва в цитираното прессъобщение.

По-рано OFAC глоби ExxonMobil с два милиона долара за нарушение на режима на санкции. През времето от 14 до 23 май 2014 г. ExxonMobil е подписала осем документа с председателя на „Роснефт“ Игор Сечин, който е в списъка със санкции на САЩ.

„Всеки от подписаните документи, които се съобщават от OFAC се отнасят изключително към бизнеса на „Роснефт“, се казва в съобщението. ExxonMobil дава пример с шефа на ВР Робърт Дадли (гражданин на САЩ), на когото Министерство на финансите на САЩ е разрешило да участва в съвета на директорите на „Роснефт“ и да се среща със Сечин, тъй като заседанието на съвета на директорите няма отношение лично към Сечин.

„Основавайки се на информацията, публикувана днес, OFAC се опитва назад във времето да приложи нова интерпретация на наложените санкции. Тя е несъвместима с определените недвусмислени указания на Белия дом и министерство на финансите, публикувани до съответното изявление и досега публично допустими“ се казва в съобщението.

Според информацията досега, председателят на руската компания „Роснефт“ Игор Сечин за времето, посочено в съобщението на OFAC е подписал с президента на Exxon Mobil Development договор за продължаване на срока за действие на действащото стратегическо споразумение по осъществяването на проекта за LNG от далечния изток. Освен това с президента на Exxon Mobil е било подписано споразумение за оказване на комплексни услуги по сондиране, добив, подготовка, транспортиране, съхранение и пр.с консорциума „Сахалин – 1“ в съответствие с лицензионните задължения.

Exxon Mobil
Роснефт
OFAC
санкции на САЩ срещу Русия
LNG проект
Маринела Арабаджиева
виж още ...


виж още ...


виж още ...