НАЧАЛО » свят

Exxon Mobil може да е новият оператор на Кашаган

fb
3E news
fb
06-06-2014 09:57:00
fb

Американската нефтогазова компания Exxon Mobil  може да стане оператор на голямото казахстанско нефтогазово находище Кашаган, съобщава Ройтерс.

Обсъждането все още продължава, но още в края на месец юни Exxon Mobil може да получи разрешение. От корпорацията не коментират засега новината.

От началото на проекта през 2001 г. оператор на нефтогазовото находище е италианската компания Eni, която обаче с времето загуби водещата си роля заради големите забавяния и разходи за усвояване на гигансткото каспийско находище с оценъчни запаси от 30 млрд.барела. Добивът от Кашаган започна през септември 2013 г. след многобройни забавяния , но скоро бе преустановен заради изтичане на газ от тръбопроводите.

В края на месец май министърът на петрола и газа на Казахстан Узакбай Карабалин заяви за Ройтерс, че добивът може да бъде възобновен в най-добрият случай в края на 2015 г. и призова западните партньори да започнат замяна на изтичащите тръби на находището.

„Казмунайгаз” притежава в Кашаган 16,81%. Такива дялове имат и Eni, ExxonMobil, британо-голландската Royal Dutch Shell и френската Total; японската Inpex има 7,56% . В началото на  септември  в консорциум влезе китайската CNPC с дял от  8,33%.

Exxon Mobil
Кашаган
Eni
Shell
Казахстан
По статията работи:

Маринела Арабаджиева