НАЧАЛО » свят

Exxon Mobil започва проучвания за шистов газ в Турция

fb
3E news
fb
23-06-2014 07:07:00
fb

Exxon Mobil води преговори с Turkish Petroleum Corporation (TPAO) за създаване на съвместно предприятие за търсене на шистов газ.
Exxon Mobil ще влезе в Труция в партньорство с ТРАО, каза Селами Инджеладжи, председател на Генералната дирекция за нефт към Министерство на енергетиката. По думите му сондажните  дейности ще се извършват в югоизточните и северозападните райони на страната.

От проучване на шиство газ в Турция са заинтересовани и други компании от САЩ, Канада и Европа, твърди турският представител на енергийното ведомство. Министерство на енергетиката планира провеждането на разговори с тях.

Турция иска да съкрати ежегодните разходи за енергийни ресурси от  настоящите 60 млрд. долара и се стреми към използване на атомната енергетика, вглищата, енергията от слънце и вятър.

Към настоящия момент Royal Dutch Shell и канадската TransAtlantic Petroleum вече извършват сондажи за шистов газ в югоизточна Турция. Оценките за запасите в страната се разлиават значително, като една част от експертите посочват 20 трлн. куб метра, но други, по-скептични оценки сочат, че запасите са едва 6-7 млрд.куб метра.

Exxon Mobil
Turkish Petroleum Corporation (TPAO)
шистов газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева