НАЧАЛО » свят

Eustream е получил редица оферти за реверс на газ за Украйна

fb
3E news
fb
03-07-2014 11:13:00
fb

Словашкият тръбопроводен оператор Eustream съобщи в сряда, че е получил редица обвързващи зявки от потенциални продавачи на газ, желаещи да доставят гориво за Украйна през страните от Европейския съюз.

Eustream оценява преиода на преговорите като успешен. Резултатът от тях се потвърждава от интереса на пазара към газопровода Вожани-Ужгород по направлението за Украйна, съобщи оператора, без да обяснява детайли за възможните доставки на газ от запад на изток, съобщава Ройтрс.

Влизащата в ЕС Словакия и Украйна в края на април подписаха споразумение, даващо възможност на Братислава да доставя газ за Киев. Обемът обаче е по-малък от този, който обхванатата от борба със сепаратистите страна се надяваше да получава вместо руския газ, експортът на който Москва прекрати през юни заради дългове.

Първите доставки през Eustream може да започнат през септември. Украйна потребява около 55 млрд. куб метра газ, половината от който получаваще от Русия, която зае твърда позиция – нито един кубичен метър няма да бъде доставен без авансово плащане и връщане на дължовете.

През минаата седмица „Газпром” предупреди за нарастване на опасността от отклоняване на транзитен газ от Украйна, като заплаши да ограниче доставките за теи европейски клиенти, които ще помогнат на Киев да получава руско гориво в рамките на схеми за реверс.

Eustream
реверс на газ
Газпром
Украйна
Словакия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева