Euro.cz: Брюксел връща атомната енергетика в играта

Изменението на климата променя облика на света и увеличава риска от нестабилност във всички сфери. Главното послание на проекта за климатичната стратегия до 2050 г., което бе публикувано от ЕК е, че трябва да приключим с изкопаемите горива и да запазим средното увеличение на температурата на планетата до 1,5 градуса. Неочакваното в стратегията беше, че Европейската комисия помилва атомната енергия, пише чешкото euro.cz.

Приоритетът е върху възобновяемите източници на енергия, които до 2050 г. трябва да осигурят над 80% от производството на електроенергия. „Заедно с атомната енергия, чиито дял ще бъде около 15%, те ще станат основа на безвъглеродната европейска електроенергетика“, се казва в стратегията на ЕК. При това значението на електроенергията ще се увеличи, тъй като ще доминира в транспорта и отоплението.

В сравнение с първоначалния сценарий на европейската стратегия, новият „среден сценарий“ предполага пълен отказ от горене на въглища и значително по-малко използване на нефт и газ. Ролята на атомната енергия в този сценарии е увеличена. Ако ЕК реализира предложената стратегия, то АЕЦ ще изработват 1/7 от електроенергията, което ще бъде невъзможно без нови АЕЦ. От съществуващите днес атомни електроцентрали до 2050 г. могат да продължат да работят два енергоблока на чешката АЕЦ „Темелин“, два енергоблока на АЕЦ „Черна вода“ в Румъния и няколко модернизирани френски реактора. Тук може да се добавят строящите се енергоблокове на АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия, френската АЕЦ „Фламанвил“ и два енергоблока на АЕЦ „Моховце“ в Словакия, пише чешкото издание.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Някой
    Интересно с колко ще се увеличи значението на ел енеегията, трябва да е със100% за да запази ядрената енергетика сегашният си дял в ел производството Защото при едва 15% дял, това не звучи като реабилитиране.
    Напиши отговор