EDF възобновява преработката на ОЯГ от своите АЕЦ

Френският концерн EDF възобновява преработката на отработено ядрено гориво от свои АЕЦ. Това ще става на територията на завод Orano в Трикастен, където около 20 000 тона уран, натрупани на склад, вече се регенерират, съобщава френското електронно издание .lesechos.fr.

Преди пет години беше взето решение да се прекрати повторното използване на този ресурс и оттогава натрупаните количества ОЯГ набъбва с по около 1000 тона годишно. Сега EDF реши да възобнови използването на регенериран уран. Предполага се, че четирите ядрени реактора с мощност от 900 MW всеки в Крюас ежегодно ще използват над 600 тона обогатен регенериран уран не преди 2023. От 2028 г. тази програма трябва да бъде допълнена първо с един реактор с мощност от 1300 MW, а след това с още три реактора с подобен капацитет. Така, след изпълнението на този план в периода от 2023 до 2032 г., когато се използват 1300 тона обогатен регенериран уран, натрупаните количества ОЯГ ще започнат да намаляват.


За да бъде използван регенериран уран повторно за гориво, той трябва да премине през повторно обогатяване. Тази дейност обаче няма да се осъществява от Orano. За целта EDF ще използва услугите на компаниите TENEX (част от структурата на „Росатом“) и Urenco (собственост на германски, британски и холандски акционери).Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари