НАЧАЛО » свят

Der Spiegel: Заради енергийната независимост от Русия, ЕС е готов на безмислени разходи

fb
3E news
fb
23-02-2015 11:16:00
fb

 

Стремейки се да диверсифицира вносът на природен газ, Европейската комисия смята през 2015 г. да започне преговори за доставка с Азербайджан и Туркменистан, съобщава Der Spiegel, позовавайки се на проектът за създаване на енергиен съюз в ЕС.

 

ЕС ще използва всички външнополитически инструменти, за да заздрави стратегическото енергийно партньорство със страните производители и транзитьори“, цитира изданието проектът за създаване на Енергиен съюз. Към тези страни по данни на Der Spiegel се отнасят Алжир, Турция, Азербайджан, Туркменистна, редица държави от Близкия Изток и Африка. Освен това се предполага активизиране на сътрудничеството с Норвегия, САЩ и Канада.

 

Според документът, с който изданието твърди, че разполата, ЕС смята през 2015 г. да подпише с Азербайджан и Туркменистан така нареченият меморандум за взаимно разбирателство, който трябва да стане част от пакета мерки за осигуряване на стабилност на газовите доставки за Европа.

 

Експертите, запитани от Der Spiegel критикуват плановете на Брюксел. „От гледна точка на енергийната политика няма смисъл в това да се инвестират десетки милиарди в скъп, геополитически труден и ненадежден маршрут“, смята експертът по въпросите на енергийния пазар Щефан Буколд. Според него Европейският съюз би следвало да обърне внимание на вноса на втечнен природен газ. Критика отправят и представители на немската партия на „Зелените“, като те смятат, че ЕС трябва да се съсредоточи върху възобновяемите източници на енергия.

 

Припомняме, че лидерите на страните от ЕС призоваха Европейската комисия за представи законопроект за създаване на енергийния съюз до март 2015 г. Енергиен съюз засега не съществува, а за формирането му се заговори активно през пролетта на миналата година на фона на кризата в Украйна, през която се осигурява транзита на руски природен газ за Европа.

енергиен съюз
ЕС
ЕК
доставка на газ
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева