НАЧАЛО » свят

ContourGlobal придоби арменска хидрокаскада за 180 млн. долара

Компанията ще модернизира три ВЕЦ-а с мощност 405 MW по река Воротан в следващите шест години

fb
3E news
fb
31-01-2014 03:23:00
fb

ContourGlobal и Правителството на Армения обявиха подписването на споразумение, според което ContourGlobal ще придобие и модернизира Хидрокаскадата „Воротан“. Каскадата включва три водноелектрически централи с обща мощност 405 MW на река Воротан в Южна Армения, а цената на придобиване е 180 млн. щ. долара. Каскадата е едно от най-големите и най-гъвкави съоръжения за електропроизводство в Армения и Кавказ.

Сделката представлява най-голямата единична частна американска инвестиция в историята на Армения и първата инвестиция на САЩ в арменския енергиен сектор. Хидрокаскадата „Воротан“ представлява около 15% от инсталираните мощности на арменската електроенергийна система и осигурява достатъчно енергия за захранването на 250 000 домакинства.

Според условията на договора ContourGlobal Hydro Cascade ще притежава и оперира трите водноелектрически съоръжения и ще снабдява с електроенергия арменската мрежа по силата на дългосрочен договор за изкупуване. ContourGlobal ще инвестира още 70 млн. долара през следващите 6 г. за модернизиране на централите и подобряване на тяхната производителност, безопасност, надеждност и ефективност. Американската компания очаква да създаде 150 краткосрочни работни места в  допълнение към 150-те дългосрочни позиции на специалисти, наети в централите.

„Подписването на това споразумение е кулминацията на близо две години ползотворно сътрудничество с правителството на Армения и неговите агенции – заяви Джоузеф Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal. – Развълнувани сме, че имаме възможността да играем цялостна роля в арменската енергийна система и да дадем значим и траен принос към ключова част от инфраструктурата на страната. Очаквам с нетърпение да работим заедно с правителството на Армения за успешното приключване на тази сделка.“

„Радваме се от постигането на това споразумение с ContourGlobal – доказана компания с опит в притежаването и експлоатирането на електропроизводствени мощности по света. Уверени сме, че ContourGlobal ще притежава, поддържа и оперира успешно този важен енергиен комплекс, и сме удовлетворени от планираната инвестиция на компанията, която ще подобри стабилността, сигурността и производителността на арменската енергийна система за много години напред“, каза арменският министър на енергетиката и природните ресурси Армен Мовсисян

„С удоволствие подписвам това споразумение от името на ContourGlobal днес. Очаквам с нетърпение да работим рамо до рамо с правителството на Армения и неговите държавни агенции по този много важен проект през следващите години. ContourGlobal притежава солидни знания и опит в работата в региона и очаква с нетърпение да прибави тези значими електроцентрали към своето портфолио, както и да направи допълнителни подобрения и инвестиции в тях.“ Това обясни от своя страна Гари Левсли, изпълнителент вицепрезидент и регионален главен изпълнителен директор на ContourGlobal за Източна Европа.

Каскадата ще засили нарастващото присъствие на ContourGlobal в Източна Европа, където компанията притежава електропроизводствени съоръжения в България, Украйна, Румъния и Полша. Освен това тя ще допринесе за увеличаване на възобновяемите активи на компанията, които в момента включват близо 1000 MW централи на базата на вода, вятър, слънчева енергия и биогаз в Латинска Америка, Европа и Африка.

ContourGlobal
каскада в Армения
ВЕЦ
По статията работи:

Георги Велев