НАЧАЛО » свят

ContourGlobal придобива 201 МВт възобновяеми енергийни мощности в Австрия и Източна Европа

С новата придобивка компанията увеличава своето разширяващо се портфолио от вятърни и соларни мощности

fb
3E news
fb
28-10-2014 12:00:00
fb

 

Енергийната компания ContourGlobal и филиали на австрийската банкова група Raiffeisen обявиха, че са подписали споразумения за закупуването от ContourGlobal на близо 201 МВт действащи централи, използващи възобновяеми енергийни източници в Австрия, Словакия и Чешката република, съобщи американската компания. Стойността на сделката не се съобщава.

Придобитите активи включват осем действащи вятърни парка в Австрия с обща мощност 161 МВт и действащи слънчеви електроцентрали в Чешката република и Словакия с обща мощност 40 МВт. На 15 октомври т.г. с RENERGIE (филиал на Raiffeisen-Holding NÖ-Wien) е подписана и финализирана сделка за 103 МВт мощности, а на 22 октомври 2014 г. е парафирана сделка за още 98 МВт с REE (филиал на Raiffeisen-Leasing), която се очаква да бъде приключена до края на годината.

Това придобиване увеличава разширяващото се портфолио от активи от възобновяема енергия на ContourGlobal. В момента то достига до 1.4 ГВт от възобновяеми мощности в Южна Америка, Европа и Африка, обясняват от компанията.

„Въодушевени сме от сключването на тази важна сделка, която увеличава нашето разширяващо се портфолио от възобновяеми мощности и продължава почти десетгодишната ни инвестиционна дейност в Централна и Източна Европа,“ заяви Джоузеф С. Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal.

„Австрия притежава много добре развит и структуриран пазар, който осигурява предвидими и честни правила за развитие на конкуренцията и ние с нетърпение очакваме по-нататъшния растеж на компанията ни тук. Освен това, Виена е много добър център за нашата разрастваща се дейност в Централна и Източна Европа. Вече близо десет години австрийските банки и фирми за бизнес услуги оказват подкрепа на дейността ни в Източна Европа. С удоволствие съобщаваме, че нашият централен офис за Европа ще се намира във Виена“ , каза още Джоузеф С. Бранд.

„През последните години REE разработи привлекателни проекти и устойчив бизнес. Ние продаваме нашите печеливши вятърни паркове и соларни централи на ContourGlobal, която е международна компания с голям опит в енергийната сфера. ContourGlobal е достатъчно голяма компания, притежаваща техническото ноу-хау, за да продължи успешната експлоатация и развиване на нашите активи,“ обясни Александър Шмидекер, главен изпълнителен директор на Raiffeisen-Leasing с филиал Raiffeisen Energy & Environment. Г-н

Шмидекер допълни, че Raiffeisen-Leasing ще продължи да се занимава със сделки за лизингово финансиране на проекти в енергийния сектор.

Придобиването увеличава нарастващото присъствие на ContourGlobal в Източна Европа, където компанията притежава мощности за производство на електроенергия в България, Украйна, Румъния, Словакия, Чешката република и Полша.

Карл Шнад, изпълнителен вицепрезидент и директор „Експлоатация“ на ContourGlobal заяви: „Компанията ни стана собственик на добре поддържани и експлоатирани вятърни паркове и слънчеви централи. С интегрирането на двете портфолиа възможностите за подобряване на растежа и ефективността на бизнеса ни ще нараснат.“

ContourGlobal
ВЕИ портфолио
инвестиции в ЦИЕ
По статията работи:

Галина Александрова